В българското посолство в Лондон посланик Марин Райков и съпругата

...
В българското посолство в Лондон посланик Марин Райков и съпругата
Коментари Харесай

Прием в българското посолство в Лондон по случай 3 март

В българското посолство в Лондон дипломат Марин Райков и брачната половинка му Мариана Райкова дадоха банкет за дипломатическия корпус в чест на Националния празник на Република България. Използвайки опцията да поздрави пристигналите посетители, дипломат Райков изрази убеденост, че оживелите през годините британско-български връзки ще се запазят без значение от последните събития.

С откъс от „ Опълченците на Шипка “ на Иван Вазов в превод на британския публицист и преводач Питър Темпест дипломат Марин Райков срещна присъстващите с историческите събития довели до 3 март 1878 година - денят на Освобождението на България. Посланик Райков означи, че преводът е отпреди 40 години, когато България е към момента зад Желязната завеса, а британско-българските връзки не са най-хубавите, само че времето лети и нещата се трансформират.

Наскоро бяха маркирани 140 години британско-български дипломатически връзки, а за последните 16 години България и Англия са съдружници в НАТО. През последните 13 години пък двете страни бяха дружно в Европейски Съюз.

Но, както уточни дипломат Райков, въпреки и Обединеното кралство да напусна Европейски Съюз, стремежът е да се резервира и развива трайното партньорство. А гаранция, че това ще се случи, са хората, които свързват двете страни – както британците, които живеят и учат в България, по този начин и българите, които живеят и работят в Обединеното кралство:
Ето за какво желая да посветя отбелязването на Националния празник в чест на всички хора, чийто живот, работа и връзки оформят жив мост сред двете страни “. Посланик Марин Райков връчи медал „ Мадарски конник “- първа степен на Соня Рув-Увалиева и медал „ Св.С в. Кирил и Методий “  на професор лекар Владимир Гетов за извънреден принос в развиването на двустранните връзки. Тази вечер българското посолство в Лондон още веднъж ще отвори порти за банкет с празничен концерт.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР