В българското подворие в Москва, в църквата Успение на Пресвета

...
В българското подворие в Москва, в църквата Успение на Пресвета
Коментари Харесай

В българското подворие в Москва няма български свещеници

В българското подворие в Москва, в църквата „ Успение на Пресвета Богородица “ на Таганка, няма български свещеници. Службите се правят от четирима съветски свещенослужители – протоиерей Владимир Голубцов, духовник Алексей Себелев, духовник Алексей Матвеев и дякон Сергей Калабин. В храма всички служби се водят на съветски език, християнските празници се означават съгласно календара на Руската православна черква.

Това оповестява уеб сайтът

Темата стана настояща около изгонването на свеюеници от съветската черква, които се оказа, че са опасност за националната ни сигурност.

Настоятелят на българското подворие – българинът архимандрит Теоктист (Явор Свиленов Димитров) няма право самичък да служи нито на български, нито на съветски език. Позволено му е да води служби единствено в изключителни случаи, дружно с съветските свещеници в храма. Българското подворие даже няма независима банкова сметка. Пожертвованията за храма се събират посредством банковата сметка на подворието на патриарха на Москва и Русия.

Кирил (агент Михайлов) дружно с българския патриарх Неофит са предстоятели на църквата. Храмът „ Успение на Пресвета Богородица “ е възложен за подворие на Българската патриаршия през 1948 година На уеб страницата на църквата категорично е записано, че тя е част от Московската епархия на РПЦ.

Според проф. Дилян Николчев в диоцеза на автокефална православна черква работят единствено нейните правила. Затова службите са от съветски свещеници и съгласно съветския църковен календар. Както пък българските църкви в Турция са подчинени на Вселенския патриарх. Следователно в България „ съветската черква “ би трябвало да бъде подчинена на Българската патриаршия и да се съблюдава българския църковен календар. У нас с изключение на съветска има още и гръцка, и румънска черква, които са част от Софийската епархия на БПЦ.

Иначе пък стана ясно за какво дипломат Е. Митрофанова се отхвърли от реципрочни дейности. Наред с българския представител трябваше да бъдат изгонени и двама съветски свещеници. Така също щеше да стане ясно, че „ българската черква “ в Москва съблюдава разпоредбите на РПЦ, само че съветската в София нарушава Устава на БПЦ.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР