В българското общество няма място за насилие от никакъв вид

...
В българското общество няма място за насилие от никакъв вид
Коментари Харесай

Вицепремиер и двама министри представиха мобилното приложение „Помогни ми“ за жертвите на домашно насилие

В българското общество няма място за принуждение от никакъв тип и страната дава следващ явен сигнал за това. Такова обръщение насочиха през днешния ден вицепремиерът Мария Габриел, министърът на правораздаването Атанас Славов и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов при представянето на мобилното приложение в помощ на жертвите на домашно принуждение.

Приложението „ Помогни ми " дава опция на хората да получават бързо и елементарно информация за околните до тях институции, към които могат да се извърнат за помощ и за стъпките, които би трябвало да подхващат за отбрана на своите права. То е създадено от „ Информационно обслужване " АД по план, изпълняван от Националното бюро за правна помощ (НБПП), финансиран от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021.

„ Отправяме мощно обръщение, че в българското общество няма място за принуждение под каквато и да е форма - физическо, психическо или онлайн. Затова за нас като държавно управление е доста значимо да се търсят решения и те да бъдат прилагани бързо във времето, всички дружно да дадем храброст на жертвите да приказват, да потърсят помощ и дружно да търсим способи за унищожаване на насилието от българското общество. Приложението дава и явен сигнал за съгласуваност сред държавните органи и за това, че отбраната и поддръжката на жертвите ще е и наша обща отговорност ", съобщи вицепремиерът Мария Габриел. Тя оглавява Националния съвет за предварителна защита и отбрана от домашно принуждение към Министерски съвет, основан с последните промени в Закона за отбрана от домашно принуждение.

„ Радостен съм, че като министър на правораздаването с изключение на за правосъдна промяна мога да приказвам и за направеното по този начин, че да се помогне на живота на хората и изключително на уязвимите групи като потърпевшите от домашно принуждение ", акцентира министър Атанас Славов. „ Помогни ми " ще е интерфейсът на Националния координационен механизъм - документ, който урежда главните процедури на взаимоотношение сред изпълнителната власт, локалното самоуправление и юридическите лица, заети с предварителна защита и отбрана от домашното принуждение, сподели доцент доктор Славов. Механизмът ще бъде приключен до края на годината и ще проработи дейно при започване на 2024 година, както бе планувано в закона.

„ Повече от 16 години Министерство на вътрешните работи е ангажирано и има водеща роля в предварителна защита на домашното принуждение и възстановяване на междуинституционалното взаимоотношение и съдействие сред другите държавни институции и представителите на неправителствения бранш. През всичките тези години, от страна на Министерство на вътрешните работи са предприемани дейни дейности за поощряване на лицата, претърпели домашно принуждение, да рапортуват на способените органи за случилото се ", съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.
Председателят на НБПП Наталия Илиева изясни, че концепцията на мобилното приложение е от всяка точка на България нуждаещите се да могат да открият всички координати - адреси, телефони, имейли на институциите наоколо до тях, ангажирани с отбрана и поддръжка на потърпевши. Може с един клик да се изпрати имейл или да се наберат номерата от приложението. Няма спънка това да се употребява и от всеки непосредствен, другар или даже преподавател на жертвите. Приложението е налично в App Store и Гугъл Play.

Наталия Илиева осведоми също, че от март до момента към този момент има 66 заявки за даване на правна помощ на потърпевши от домашно принуждение, като 3 от тях са на мъже, а 63 - на дами. Това е станало след подписването на меморандума за съдействие сред Министерство на правосъдието, Министерство на вътрешните работи, НБПП и адвокатските препоръки.

На събитието пристигнаха представители на изпълнителната власт, УНИЦЕФ, юристи, правозащитници.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР