В Българският Културен Клуб в София беше представена книгата на

...
В Българският Културен Клуб в София беше представена книгата на
Коментари Харесай

Израел вече не е безопасна държава

В Българският Културен Клуб в София беше показана книгата на Боян Чуков „ Матрицата 2 “. Книга, от която читателят може да научи малко известни неща, предлагам я.

Една от тематиките в книгата разглеждаше изтраело- палестинския спор. Имаше по тази тематика доста разисквания и отзиви, и по- особено за това, по какъв начин би завършил този спор и резултата му в самият Израел.

По този въпрос ето какво е моето мнение:

Има един значим фактор, който малко или съвсем не се споменава- този за пленниците- отвлечените и укрити в подземията в Газа по последни данни 199 души- сред тях военни и американци. Този фактор е от извънредно значение.

В предишното Израел е бил подготвен да даде жертви по време на военни операции- оправдани по време на война- само че постоянно са правели всичко допустимо да освободят собствен пленник- боец. През октомври 2011 година Израел освободи 1000 палестинци от пандизите си против един израелски боец. Същото се отнася и за Съединени американски щати. Аз гледах по CNN първото изявление на Байдън, в което дой даде като съвет на Israel “No restraint ”- Никакво възпиране. Но тонът и акцента беше бързо сменен- На Байдън и Блинкен им стана ясно, една унищожителната офанзива на Израел против Газа ще значи гибел на пленените американци- и публичното мнение в Съединени американски щати мъчно ще одобри освен геноцида против палестинците, само че и загубата на американски жители, при едно пасивно държание на администрацията на Байдън и никакъв опит да се спасят те посредством договаряния. А Съединени американски щати си радват сметка и за международното публично мнение- светът към този момент настръхва против Израел и по асоциация и ще настръхне и против настойникът Съединени американски щати. Затова и сегашните апели на Байдън- да се унищожи Хамас, само че да се пощади цивилното население. Призив- мираж, тъй като няма по какъв начин да се унищожи Хамас, без изтребване и на почтени палестинци- а то към този момент се и прави. Затова и Блинкен, а в този момент и Байдън посещава Израел- да внуши, че Америка няма да одобри елементарно избиването на американските заложници, без да се направи опит за освобождението им, със подмяна или по различен метод.

А и Израел мъчно може да преглътне избиването на над 150 и повече евреи заложници, укрити в подземия в Газа освен това доста военни. Знаят, че прокламирана акция да освободят пленниците е обречена, както знаят, и че не е допустимо да унищожат Хамас- едни ще унищожат, други ще се родят, Хамас отново ще печели изборите в Газа. Злото не се побеждава със зло- пис Майкъл Мур, и макар, че в Израел има и такива, които имат вяра, че с танкове, бомби, разстрели и затвори ще победят палестинската опозиция, други осъзнават безсмислието на този метод.

Атаката на Хамас, е изключителна, на просто като тероризъм и изтребване на толкоз почтени граждани- а то към този момент са избити по- огромен брой палестинци - а тъй като за първи път от незапомнено време в плен са израелтяни, освен това военни, и по неприятно за Израел- жилищните региони, израелските поселения край стената с Газа към този момент в никакъв случай повече няма да бъдат заселени. И още по- шоково за Израел- към този момент хиляди американци и от други страни- вложители, предприемачи, заселници, стремглаво се изнасят от Израел, да не приказваме за удара върху туристическата промишленост.

Израел към този момент не е безвредна страна и евреите- с окупаторски амбиции- неизбежно ще проумеят- откакто десетилетия не можаха да пречупят със мощ палестинците, ще би трябвало в случай че желаят да имат мир и спокойствие- да одобряват основаването на палестинска страна.

А в този момент в Израел държавното управление се вари в личен сос. Нито да нахлуе със смазваща мощ в Газа, нито да не нахлуе. Да продължи да стопира тока, водата и храните, до момента в който не освободят заложниците, както се заканиха, а те като не ги пускат- какво да прави- да умори палестинците с апетит, както в миналото се случи в Ленинград при обкръжението на града от немски войски и улиците се осейваха с трупове, или да отстъпи от заканата си?

Да не си на ситуацията на Нетаняху сега.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР