В Българския хелзинкски комитет (БХК) постъпиха няколко съобщения от различни

...
В Българския хелзинкски комитет (БХК) постъпиха няколко съобщения от различни
Коментари Харесай

БХК алармира за масови противозаконни действия на МВР

В Българския хелзинкски комитет (БХК) постъпиха няколко известия от разнообразни източници за това, че юристи не са допускани до участници на днешния , арестувани в няколко полицейски ръководства в София, оповестиха от организацията.
На юристите е било казано, че арестуваните в действителност не са арестувани и че нямат потребност от юрист. Подобни дейности на органите на Министерство на вътрешните работи са незаконни. Конституцията и Законът за Министерство на вътрешните работи подсигуряват абсолютно правото на адвокатска отбрана на всички арестувани от момента на тяхното задържане, без значение от основанията за това. Българският Закон за Министерство на вътрешните работи подсигурява на всички арестувани право на неотложно обжалване на законността на задържането пред районния съд и обвързване на съда да се произнесе неотложно по жалбите. Тези права на арестуваните не могат да се упражнят без ефикасен достъп до адвокатска отбрана.
 Венци Мицов: Не възприемам безсмисленото твърдоглавие на властта да се задържи още един ден Венци Мицов: Не възприемам безсмисленото твърдоглавие на властта да се задържи още един ден
" Сълзотворния газ ли? Напълно разумно. Логично е болшинството да разплаче хората като за последно... Единственото, което в действителност не...
От редица медийни материали в днешния ден стана също по този начин ясно, че в отговор на незаконни дейности на участници в митингите, полицейски органи са употребявали непропорционална мощ и помощни средства, в това число сълзотворен газ с необятен обсег, който визира хора, непричастни към безредиците. При тези дейности са потърпевши и публицисти. Употребата на мощ и помощни средства е позволена по закон единствено в изискванията на безспорна нужда и строго пропорционално на незаконните дейности, против които тя се употребява.
БХК припомня, че според международноправните стандарти, когато на мирни събрания има провокатори, нарушаващи закона, това не трансформира характера на събранието като спокойно.Отделните провокатори следва да се отстраняват неотложно без да се визира правото на спокойно събиране на останалите протестиращи.
Тези сигнали приказват за всеобщи незаконни дейности на полицейски чиновници, които следва да бъдат тествани както от управлението на Министерство на вътрешните работи, по този начин и от прокуратурата. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР