В българските традиции Гергьовден е сред стожерите в празничната ни

...
В българските традиции Гергьовден е сред стожерите в празничната ни
Коментари Харесай

Да изберем българското: уникални български вина

В българските обичаи Гергьовден е измежду стожерите в празничната ни просвета. Толкова е високо неговото място, че в някои национални песни се пее: “Хубав ден, Великден, още по-хубав - Гергьовден ”. И както великденската софра не може да мине без чаша хубаво вино, по този начин е и на идния Ден на храбростта.
Затова и през днешния ден ще представим селекция виновност от локални сортове, които сме пробвали и на драго сърце ви предлагаме. Всички те са отгледани на родна почва, тъй като имаме вяра, че провокациите на днешния ден изискват да бъдем освен виновни към здравето, само че и към българската стопанска система.
Казват, че сложните времена раждат мощни хора. На празника на смелостта ние от Actualno желаеме да подкрепим тези български бизнесмени, които имат силата да се борят на два тежки фронта - един път да опазят здравето на своите чиновници и повторно, да им обезпечат поминъка.
Особено радващо е, че самодейността да подкрепим българското идва от тъкмо такива виновни работодатели като Домейн Бойар. Думите ни са подкрепени и от видео, с което желаеме да ви покажем по какъв начин те се оправят в тази тежка обстановка и по какъв начин макар компликациите не престават да гледат напред и да създават качествено вино.

Ние постоянно се опитваме да ви предлагаме положителни виновност, а в духа на наближаващия  Гергьовден взехме решение, че е време да обърнем внимание на виновността от локални сортове. Ето ги и тях...
Мелник 55 (Ранна мелнишка лоза)
Не можем да се сетим за по-обединяващ от българския вид Мелник 55. Сортът е ендемит, т.е. биологичен тип, публикуван единствено на избрана територия. Никъде по света не се среща вид като Мелник 55. Правени са опити, само че тероарът не разрешава развъждането му другаде. Вината се отличават с аромати на горски плодове, сушени плодове, сладостен акцент на канела с лют свършек. Самият Уинстън Чърчил е поръчвал големи количества вино от този вид, боготворял го и не един път е споменавал какъв брой му е обичан. Препоръчваме ви да се спрете на Кортен - дребна и бутикова маза в сърцето на Тракийската равнина, съчетаваща съвременни технологии с дългогодишни обичаи. Тяхното Кортен Натура розе Мелник 55 ще ви очарова и плени вечно с елегантния си пресен усет. Избирайки го, вие освен ще се насладите на ужасно вино, само че и ще извършите крачка към поддръжката на дребните български мазета.

Мавруд
Плътно и пивко вино, което ще добави прекасната ви гергьовденска софра. Маврудът е признакът на българските сортове и най-известнияt измежду тях, запазил в себе си традициите и обичаите на винопроизводството в родината ни. Отличава се с аромати на къпина, черница, череша и е с топъл и мек свършек. Тази висока компактност и букет от плодове се съчетава чудесно с червени меса, мезета и даже шоколадови десерти, а в случай че сте фенове на дивеча – с Мавруд заложете на еленско месо, печен фазан или яребица. Една от теориите за произхода на името е гръцката дума „ маврос “, която значи черен, а друга легенда е за широкоплещест момък, който отпил от виното и придобил чудодейни сили. Няма да намерите по-типичен български Мавруд от този на Болгаре, който предлагаме, тъй като ще ви заплени с рубинения си цвят и апетитен край. Ние знаем, че българските производители залагат на високите стандарти и на отговорността към хората си в тези сложни времена, а нашата поддръжка към тях може да пристигна под формата на бутилка вино. В дребната маза Кортен, която доста харесваме, също имат нещо забавно по тематиката за Мавруда и това е виното им Кортен Мавруд и Рубин, което е толкоз българско и толкоз пленяващо, че ще ви се желае всеки ден да е Гергьовден! Освен това има златен орден и премия за “най-добро българско алено вино ” от “Световното по вино ”, както бе наименуван Concourse Mondial de Bruxelles.


Димят
Сортът Димят е публикуван най-много в Русенската, Варненската и Сливенска област и дава сухи бели виновност, които се отличават с прасковени нотки и предпазлив ванилов звук. Стара легенда гласи, че млад момък с великански размери е живял в околност наоколо до Велики Преслав. Един ден той ожаднял и намокрил устните си с непознато дотогава вино. След като отпил, пред него се изправил свиреп лъв. Момъкът повалил лъва, а локалните отдали заслуга за това на виното и го кръстили Димят, каквото е и името на младежа. Дори и неопитното небце в това вино ще улови индрише, липа и акация - ароматите на родната ни земя! Препоръчваме да пробвате Натура Мускат и Димят 2019 на маза Кортен, което ще ви завладее с нежни плодови аромати, цветя и рози.

Мускат Отонел
Мускат пораства прелестно на нашата земя и дава виновност, съхранили обичайния и прочут усет, който ни носи доста красиви мемоари от вечерите на село. И в случай че масата ви е отрупана със свежи салати, ястия богати на подправки и типичното българско сирене и кашкавал към вашата празнична софра е време да добавите и Bolgare Мускат. И макар че може да срещнете този сори и в други страни, българският мускат е този, който се отличава с нотки на виолетки и индрише - аромати, които единствено българската почва може да му придаде.

Това бяха единствено дребна част от българските сортове, с които умерено можем да се похвалим пред света. Едва ли има по-подходящо време от настоящето да ги опитате. Не забравяйте, че даже и у дома, борещи се против обща опасност, можем да се поддържаме и постоянно да избираме българското. На-здраве!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР