В българската политика лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се слави

...
В българската политика лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се слави
Коментари Харесай

Борисов обърна палачинката и показа, че ще се извиват ръце

В българската политика водачът на ГЕРБ Бойко Борисов се слави като най-хубавият занаятчия на обръщането на палачинки. Тиганът е постоянно подготвен да ги подмятна от другата страна, в унисон с политическата обстановка, а причините са публично допустими и наподобяват рационални за пояснение.

Така Борисов изясни, че ГЕРБ няма да поддържа вписаната в плана за промени на Конституцията подмяна на Трети март с 24 май като народен празник. “Не че не сме за 24 май, а не би трябвало да се бият празниците. И 3-ти март, и 24 май, и Съединението са извънредно светли празници, с цел да стават място за спор, разкол или политика ”, стимулира промяната на позицията партийният водач.
На пръв взор
На пръв взор не се е случило нещо изключително трагично. От ПП-ДБ, по чието гледище в Конституцията залегна смяната на националния празник, също са давали сигнали, че биха я отдръпнали, в случай че не събира задоволително поддръжка. Самото ѝ позициониране в конституционните промени провокира неразбиране и недоумение както от жители, по този начин и от специалисти. Социологическо изследване на “Галъп интернешънъл ” през август сподели, че 69.3% от българите считат, че Трети март би трябвало да остане народен празник и едвам 9,6% са за 24 май.

Но вместо да разиска смяната с останалите от така наречен “конституционно болшинство ” - ПП-ДБ и Движение за права и свободи, ГЕРБ първи оповестиха завоя. Така печелят късмет да калкулират на локалните избори гласове от “меките русофили ” и въобще гласоподаватели, подвластни на национал-патриотични настроения, които ГЕРБ са привличали преди евроатлантизмът ѝ да бие на очи.

Въпреки че партията на Борисов първа изиска промяна на националния празник с 24 май още преди 16 месеца, записвайки в претекстовете си и “трансцендентна символика, която да пронизва публичната тъкан през поколенията и да възпитава избрани ценностни разбирания ”, в този момент се отхвърля. Преди избори се “приспиват ” начинания, които биха могли да поляризират мощно обществото, тъй че да лишават вероятни гласове - по тази причина и Паметникът на Съветската войска, именуван още Монумент на окупационната Червена войска (МОЧА) в София бе само опакован в скеле, наобиколен с ограда, а преместването му замразено.

Освен това сходна изява някак отива на Бойко Борисов, който претендира да носи на гърба си стабилността на управническата лига. Тази роля на Атлас, който пази и служи, без да упорства за позиция в изпълнителната власт, му носи избрани дивиденти. Така и президентът, комуто конституционно са дадени такива характерности, наподобява като център-нападател с Движението за отбрана на 3 март и вероятен референдум за националния празник.
Братя по евроатлантизъм, противници в политиката
От друга страна, ГЕРБ се отмята ден откакто Борисов стартира концепцията сътрудниците в ръководството да се поддържат на балотажите. Там, където до втори тур изкласи претендент на ГЕРБ или ПП-ДБ, да го поддържат гласоподавателите на другата политическа мощ беше същността на предлагането. Не е мъчно да се планува реакцията от ПП-ДБ - Кирил Петков разяснява, чe обединението ще поддържа личните си претенденти, защото имат вяра, че те ще бъдат част от всички балотажи. Лансираната от Бойко Борисов оферта е неуместна и той го знае - огромна част от гласоподавателите на обединението мъчно преглъщат историческия компромис за ръководство с ГЕРБ (и ДПС), а някои - и съюза сред “Промяната ”и “Демократична България ”, камо ли да гласоподават за партията на Борисов. Макар и братя по евроатлантизъм.

Няма подозрение, че ГЕРБ елементарно могат да си “набавят ” поддръжка от други политически сили за втория тур на локалните избори - Движение за права и свободи, “Възраждане ”, Вътрешна македонска революционна организация. Борисов за прощален път слага в мъчно състояние ПП-ДБ, които по този начин и не желаят да припознаят партньорството си с ГЕРБ “коалиция ”, обосновавайки го с последна нужда.
Лош знак или позиционна война
Председателят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова изрече на глас това, от което се притесняват последователите на ПП-ДБ - дали правосъдната промяна ще остане в този тип, след “разбиващите ” рецензии на специалисти, отдръпване на поддръжката за националния празник и клюки, че ще се откажат и от предлагането за двойно поданство за заемане на висши държавни длъжности. “Ако това е по този начин, това значи, че цялото предложение за конституционни промени е прахуляк в очите ”, сподели тя в Народното събрание.

Не е изненада обявеното от Нинова, че тук-там са в съдействие с Политическа партия и са обсъждали поддръжка за балотажи: “Ако отиде наш или техен претендент, сме говорили за това ”.

Първото четене на измененията в Конституцията е планувано за 6 октомври, откакто Народното събрание се разпуска поради предизборната акция за локални избори. На окончателното им приемане през декември се разчита да убедят Нидерландия да анулира блокиране на българското участие за Шенген.
Натиск от страна на ГЕРБ и Движение за права и свободи
Днешната поръчка на ГЕРБ демонстрира, че ще извиват ръце - и освен за конституционните промени. Партията не приема промени, залегнали в пакета данъчни закони - за финансов тласък от 10% за хората, подали сигнал за укриване на налози, и за връщане на Данък добавена стойност ставката за ресторантьорския и хотелиерския отрасъл от 9 на 20%. “В сферата на шегата, пък, с връщането на Държавна сигурност в София, “бонус-донос ” си върви като нещо безусловно действително, тъй като Държавна сигурност без доноси не може да съществува ”, разяснява Борисов.

С наближаването на изборите и ГЕРБ, и Движение за права и свободи активизираха тихата борба против мандатоносителя ПП-ДБ и блокираното искане за промени в службите е доказателство. По-силно от него е безропотното приемане на второ четене на подлагания на критика от правната общественост антикорупционен закон, преформатиран под напън от двете политически сили. Съдбата на конституционните промени зависи от един тиган за палачинки.

*Този коментар показва персоналното мнение на авторката и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР