В българската Конституция пише, че правата на обвиняемия не могат

...
В българската Конституция пише, че правата на обвиняемия не могат
Коментари Харесай

Бившият ни съдия в Страсбург за окованите арестанти: Нарушават се и закон, и Конституция

В българската Конституция написа, че правата на обвинения не могат да бъдат ограничавани повече от нужното за правораздаването, в закона за осъществяване на наказванията написа същото. В същото време у нас се ползва директива за оковаване на изпратените на лекуване арестанти, при която изобщо липсва преценка дали тези ограничения са нужни. Това разяснява в студиото на „ Тази заран ” някогашният българския арбитър в съда в Страсбург Здравка Калайджиева.

Повод за думите й беше видеото с упрекнатата в корупция кметица на „ Младост ” Десислава Иванчева. Вчера стана ясно, че в действителност слагането на специфични колани и на белезници на ръцете и краката е всеобща процедура, която визира стотици арестанти у нас.

„ Не става дума съответно за Иванчева, става дума за това, че управляващите показват цялостна липса на сензитивност по отношение на уважението към индивида, какъвто и да е той. Смущава ме диспропорционалната мощ, упражнена по отношение на жена, която се води към болничното заведение. За всички е ясно, че не е належащо, може да бъде унизено човешкото достолепие, само че жалкото е, че това по никакъв метод не се преценява ”, акцентира Калайджиева.

Тя означи, че инструкцията за конвоирането на арестанти визира необятен кръг от хора, за които няма никакви данни да са рискови.

„ Българската страна може да одобри милиони дарения от непознати донори, с цел да усъвършенства изискванията в пандиза и, в това време, не построява потенциала на чиновниците си в тази посока – да се понижи нечовешкото отношение ”, разяснява Калайджиева.

Според нея пандизите са се трансформирали в „ разплодник на принуждение ”, където „ престъпността се регенерира ”.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР