В българската енергетика се наблюдава икономическа шизофрения. Това заяви председателят

...
В българската енергетика се наблюдава икономическа шизофрения. Това заяви председателят
Коментари Харесай

Бизнесът вижда икономическа шизофрения в българската енергетика

В българската енергетика се следи икономическа шизофрения. Това съобщи ръководителят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев по време на конференция в Българска телеграфна агенция, на която бяха показани целите на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) за 2018 година
През 2018 година АОБР ротационно се ръководи от БСК.

Според Данев българската енергетика има свръхвъзможности. В същото време търсене няма, а цените се повишават. " Това е икономическа шизофрения, която се дължи на неприятно и порочно ръководство ", отсече Данев.

По думите на ръководителя на БСК българската стопанска система има огромен капацитет, само че огромна част от този капацитет е потопен в администрация. Друг проблем бил фактът, че бъдещето на българската стопанска система в лицето на младежите е сложено под риск поради неприятното обучение, което младите получават.

Според Данев България има потребност от нов и съвременен кодекс на труда, който да дава отговор на актуалната реалност и стопански трендове. Като образец той уточни, че 47% от заетите в стопанската система на Съединени американски щати в действителност работят без трудови контракти.

На конференцията бяха показани целите на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) за 2018 година:

Ускорено създаване на електронното управление;
Битка със сивата стопанска система, корупцията, монополизацията и картелизацията;
Продължаване на напъните за ограничение на държавната интервенция в стопанската система и понижаване на регулатроната тежест, нормиране на общата презумция за безмълвното съгласие;
Възстановяване на салдото сред икономическото развиване и опазването на околната среда;
Облекчаване на процедурите за съгласуваност на предприятията към мрежови структури (ВиК, ел. сила, газ и други);
Присъединяване на България към EMR II, Шенген и Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

Във връзка с тези цели ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев съобщи, че България има администрация да ръководи целия свят.

Според Велев ускореното решение на проблемите с човешките запаси у нас минават през: ускорение на промените в просветителната система, като акцентът тук би трябвало да бъде подложен върху професионалното образование; ускорение на промяната в опазването на здравето, гарантиране на публичния надзор и ръководство на НЗОК; облекчение на трудовата миграция за задграничните работници; реформиране на бюджетно финансираните системи с висока претовареност за освобождение на човешки запаси за стопанската система (сигурност, администрация, здравна система и т.н.); създаване и разискване на нов Кодекс на труда, отговарящ на новите действителности на трудовия пазар; Разрешаване на проблематични въпроси в социално-осигурителната система.

Велев изясни, че макар взетите през предходната година ограничения за облекчение на процедурите за сезона трудова претовареност на лица от трети страни, в тази посока би трябвало да се работи още доста. Като образец той уточни, че в стопанската система на Германия 17% от заетите лица са жители на трети страни. " Искаме да отпаднат всички трудови ограничавания при задграничните служащи ", добави ръководителят на АИКБ.

Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев също разяснява проблемите пред българската стопанска система и подчертава върху потребността от цялостна промяна в енергетиката у нас. По думите му такава цялостна промяна минава през:

Прекратяване на държавната помощ за " американските централи " и усилване на когенерациите и ВЕИ-тата;
Нов закон за енергетиката, въвеждащ цялостна либерализация на пазара и приемане на уравновесена национална енергийна тактика до 2030 година;
Повишаване успеваемостта на държавните дружества;
Повишаване на енергийната сигурност на страната.
Домусчиев уточни, че електрическата енергия и газта са първични материали, а не артикули с висока добавена стойност. " Ние първо би трябвало да зареждаме личните си потребности, преди да стартираме да изнасяме, тъй като тези потребности обезпечават на промишлеността и по-високите заплащания. След това би трябвало да мислим по какъв начин да подаряваме тази сила ", безапелационен бе той.

По думите на Домусчиев макар многократните обещания на държавните управления на Борисов за прекратяването на държавната помощ за " американските централи ", до през днешния ден развиване по този въпрос няма. " България е единствената страна в Европа с такива контракти, това ощетява всички нас. " Бизнесменът и ръководител на КРИБ изясни и че двете централи невиждано участват в статистиката за топ 3 най-печеливши предприятия у нас за 2016 година, като без подозрение съща ще бъде статистиката и за 2017 година. " Никъде няма да намерите бизнес с такава облага. Ние продължаваме да сме плебеи на тези централи ", отсече Домусчиев.

Домусчиев изрично изясни и че през актуалната година бизнесът ще желае напълно нов закон за енергетиката - цялостна либерализация на пазара и национална енергийна тактика до 2030 година. " Като приказваме за държавната енергетика, мъчно може да кажем нещо хубаво. Трудно може да се преструктурира такава мафиотска организация ", натърти още веднъж предприемачът. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР