В българската енергетика и дискутираните постоянно нейни реформи все нещо

...
В българската енергетика и дискутираните постоянно нейни реформи все нещо
Коментари Харесай

Вечното късо съединение в българската енергетика

В българската енергетика и дискутираните непрекъснато нейни промени все нещо куца и буксува. Крайният резултат е, че са недоволни и потребителите, и бизнеса. Ситуацията устройва единствено тези, които печелят от запазването на статуквото.

По световните тематики за модернизирането, конкурентността, поумняването и прочие новости в енергетиката у нас се разяснява незадълбочено и се прави малко, освен това постепенно и късно. Може би нямаше да се случва нищо, в случай че не беше Европейската комисия. Опълченската опозиция брани в действителност подмолни бизнес ползи, политическите им настойници и продължаващата взаимозависимост от съветските доставки.

Кога Русия ще благоволи да смъкна цените

Дни преди края на февруари, когато изтича оповестеният от " Булгаргаз " период за договаряне понижението на цената на съветския газ, публична информация няма. По неофициална информация " Газпром Експорт " продължава да мотае подписването на съглашението. То трябваше да е реалност до 4 декември 2019 година " Булгаргаз " обаче продължава да чака благоволението на руснаците да смъкват цените си – нещо, което " Газпром " одобри да стори под опасността на Европейска комисия да бъде санкциониран с милиарди евро поради злоупотреби в осем европейски страни. От всички тях единствено България не е предоговорила цените си, макар импортираната през август 2019 година рекламация.

Дали с успокоението, че понижението би трябвало да се начисли със задна дата, или по друга причина, " Булгаргаз " още не смее да извади пред " Газпром " коза с арбитражната интервенция на Брюксел за решение на разногласието. А в това време президентът Румен Радев реши да се възползва от момента, демонстрирайки угриженост пред съветския си сътрудник Владимир Путин за хода на договарянията по цената на газа. Енергийният министър Теменужка Петкова го смъмри, че единствено държавното управление е способеното да води тази политики.

В същото време обаче от ведомството ѝ не са съобщавали нито един път тя да е обсъждала този въпрос с съветския си сътрудник Александър Новак. Дори за диалозите сред " Булгаргаз " и " Газпром Експорт " се схваща импровизирано.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР