В "Българска фондова борса" АД е постъпило заявление за допускане

...
В "Българска фондова борса" АД е постъпило заявление за допускане
Коментари Харесай

ПИБ ще търгува новите си акции на БФБ

В "Българска фондова борса " АД е постъпило заявление за допускане до търговия на следваща емисия, издадена от "Първа капиталова банка " АД, оповестиха от борсовия оператор.

На 31 юли в Търговския указател бе вписано нарастването на капитала на "Първа капиталова банка " АД след сполучливо завършила на 3 август подписка и доказан от Комисията за финансов контрол проспект.

Капитализирането на ПИБ е последното изискване, сложено от европейските институции пред допускането на българския лев до присъединяване във Валутно-курсовия механизъм II (ERMII), прочут като чакалнята на еврозоната, а също и до Банковия съюз на Европейски Съюз, след открития финансов дефицит.

В последна сметка бяха записани 39 084 800 броя от новите елементарни поименни, безналични акции с право на глас акции, всяка с номинал от един лев. Капиталът на ПИБ бе повишен от 110 000 000 лева на 149 084 800 лева, като той е разпределен в 149 084 800 акции с номинална стойност на всяка една от тях по 1 лев.

Размерът на капитала след нарастването е отразен в Устава на Банката след получено от Българската национална банка утвърждение.

Новите акционери в "Първа капиталова банка " АД са "Българска банка за развиване " АД с дял от 18.35% и компанията Valea Foundation, благосъстоятелност на чешкия милиардер Карел Комарек, със 7.87% от книжата с право на глас.

"Първа Инвестиционна Банка " АД е под взаимния надзор на двамата съществени акционери Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, всеки от които до момента контролираше по 42.5% от капитала. Независимо, че плануваното нарастване на капитала на ПИБ ще докара до смяна в акционерната конструкция и надлежно в притежавания от тях акционерен дял ще намалее до по 31.35% от акционерния капитал, това няма да се отрази на типа надзор, реализиран все още, означават от Комисия за защита на конкуренцията в собствен разбор.

Не се плануват промени в Устава на ПИБ, отнасящи се до метода на взимане на решения от управителните органи на сдружението и метода на ръководство Двамата съществени акционери дружно ще имат опция да постановат несъгласие върху решения, които са основни за конкурентното държание на предприятието.

Останалите 11.22% от капитала на ПИБ остават свободно търгувани на "Българска фондова борса " АД.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР