В "Българска фондова борса" АД е постъпило заявление за допускане

...
В "Българска фондова борса" АД е постъпило заявление за допускане
Коментари Харесай

Холдинг Варна финансира три проекта с пари от увеличението на капитала

В "Българска фондова борса " АД е постъпило заявление за допускане до търговия на следваща емисия в размер на 1 249 997 броя елементарни, поименни, безналични, свободнопрехвърляеми акции с право на глас, с номинална стойност 1 лев всяка, издадена от "Холдинг Варна " АД - Варна. Тя бе издадена вследствие на нарастването на капитала на някогашния приватизационен фонд от 5 235 900 лева на 6 485 897 лева, разпределени в същия брой акции всако с номинална стойност от по 1 лев.

В края на предходната седмица Комисията за финансов контрол към този момент вписа емисията акции в регистъра на обществените сдружения и други емитенти на скъпи бумаги, издадена от "Холдинг Варна " АД за търговия на контролиран пазар. Това е пета по ред такава смяна в капитала на някогашния приватизационен фонд.

Решение за нарастване на капитала на едно от най-ликвидните сдружения на БФБ, включено в изчисляването на водещия показател SOFIX, беше взето през август предходната година от Управителния съвет на "Холдинг Варна " АД. Броят на акциите, препоръчани за записване, бе 1 250 000, с номиналната стойност на една акция 1 лев, а емисионната - 36 лв.. Процедурата щеше да се смята за сполучлива, в случай че бъдат записани и платени минимум 500 хиляди нови акции.

През февруари тази година нарастването на капитала на "Холдинг Варна " АД бе вписано в Търговския указател. Приходите от общественото предложение след приспадане на разноските по предлагането, в това число възнаграждението на капиталовия медиатор, е 44.97 млн. лв.. "Реал Финанс " АД - Варна бе капиталовият медиатор, който оказа помощ на сдружението за нарастването на капитала.

Акумулираният капитал ще се употребява за погасяване на настоящи отговорности и за смяна в финансовата конструкция на сдружението, както и за реализиране на главната му активност, обвързвана с финансиране на самоучастия в три капиталови плана - създаване и въвеждане в употреба на ново независимо тяло на хотел "Астера Банско ", реорганизация и рационализация на хотел "Бор " и създаване и въвеждане в употреба на хотелски комплекс "Черноморец ". Това е посочено в проспекта за обществено предложение на акции от нарастването на капитала.
За развиване на своите планове холдингът има и две корпоративни облигационни излъчвания, като през 2014 година бе последната - с обща номинална стойност 12 000 000 евро. Компанията влага в хотелиерство и развлекателни действия, медии, планиране, недвижими парцели, финансови услуги и Проект "Първа алея ".

Акциите на сдружението се търгуват на формалния пазар, Сегмент "Стандарт " на "Българска фондова борса " АД. Те са включени в борсовите показатели SOFIX, BGBX40 и BGTR30. От началото на годината акциите на "Холдинг Варна " са изгубили 2.40% от цената си до 40.018 лева за брой.

Дружеството е емитент на корпоративни облигации, признати за търговия на БФБ-София.
Основен акционер в "Холдинг Варна " АД е "Андезит " ООД с дял от 18.85% от капитала. Останалите бумаги с право на глас са благосъстоятелност на други компании (74.72%) и самостоятелни вложители с 6.43 %.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР