В България здравните работници работят почти благотворително. Пари за асфалт

...
В България здравните работници работят почти благотворително. Пари за асфалт
Коментари Харесай

В България има пари за асфалт, но за лекари няма

" В България здравните служащи работят съвсем благотворително. Пари за асфалт и самолети има, а за лекари - не. Неслучайно толкоз доктори и мед. сестри напущат страната ", споделя един предстоящ доктор, представен от " Дойче веле ".

" Отиваме да работим в дефицитни общини в Германия ", гласеше надписът на един от плакатите, забелязан на митинг на млади български лекари и специализанти, извършен наскоро. Те са срещу новата разпоредба за специализациите, която припомня за наложителното систематизиране от времето на комунизма в България. Според първичния ѝ вид след специализация младите медици ще бъдат длъжни да работят в продължение на три години в обитаеми места, в които има дефицит. А в случай че не се съгласят, ще би трябвало да връщат пари на страната (ако са били на държавна издръжка).

Неефективни решения за наболели проблеми

" Сега приключваме. И би трябвало да вземем решение за бъдещето си - дали да останем да специализираме и работим в България, или да заминем за чужбина. Тези, които имаме предпочитание да останем в България; специализантите, които към този момент берат горчивите плодове на системата; експертите по здравни грижи, които към този момент напълно изнемогват - всички ние излязохме на митинг ", споделя стажант-лекарят Петко Гинев. Той интензивно взе участие в договарянията с Министерството на здравеопазването, а и в митингите.

" Не би трябвало да се не помни, че лекарят специализант не е единствено учащ се, както го разказва наредбата. Той работи. Той е сключил трудов контракт с болничното заведение, има работно време, като постоянно остава на работа след него. Дава дневни смени, нощни смени. Заплатата, която получава, е направена с почтен труд и не е по никакъв начин огромна. Трудно е да си осигуриш заслужен живот с парите, които получаваш, да не приказваме за основаване на семейство. Несправедливо е да се загатва за връщане на парите, които си изработил! Ако твой непосредствен се разболее и ти се наложи да прекъснеш специализацията си - връщаш пари. Ако не си вземеш изпита за компетентност - връщаш пари ", продължава Петко Гинев, рисувайки една тъжна картина за бъдещите медици в България. По неговите думи механизмът със дотацията работи единствено в интерес на огромните лечебни заведения, които ще получават безвъзмездна работна ръка, а младите лекари - нищо повече.

Един български доктор в Германия споделя

Предпочитана дестинация за младите български експерти е Германия. Всяка година над 400 български лекари се насочат точно към немските лечебни заведения. Д-р Марта Николова е на 31 години и живее в Лайпциг, където работи като УНГ експерт. Заминала в Германия дружно с приятеля си, който също взел решение да практикува специалността в Германия.

" Лекарската специалност в Германия е доста ценена и уважавана. На първо място, работата тук е извънредно добре проведена, сътрудниците са по-спокойни, задоволени и удовлетворени и това се отразява позитивно на труда им ", споделя тя. Според доктор Николова специализацията е един от сериозните проблеми за младите медици в България.

" Аз започнах работата си в България и знам чудесно какво е ситуацията на един специализант. В Германия всеки специализант е равнопоставен с всички останали лекари, които имат права, освен отговорности. Те работят наедно, без ограничавания в активността им, както е в България. Именно това е задачата на специализацията в Германия - да бъдеш независим на работното си място и, несъмнено, виновен за активността си. Всеки специализант може да избира самичък работното си място, да го сменя, в случай че е неудовлетворен, и да се трансферира в друга болница или поделение, в случай че това се изисква по специалността му. Следва се проект на образование, заплащането е положително. "

Засега доктор Николова няма желание да се връща в България. В Германия вижда благоприятни условия за развиване, както и повече персонално успокоение. Надява се някой ден да може да се завърне вкъщи, с цел да приложи знанията и уменията си на родна земя.

Трудният избор пред младите лекари

Младите български медици се оказват сложени пред тежък избор, а все още страната накланя везните в интерес на решението да заминат.

" Много сътрудници желаят да останат, въпреки че около измененията в наредбата, някои се преориентираха към чужбина. Младите хора са оптимисти по природа, само че различен е въпросът при тези почнали специализация и взелите компетентност към този момент. Те са се сблъскали с действителността челно ", безапелационен е стажант-лекарят Петко Гинев.

" В България не смеем да назоваваме проблемите с същинските им имена и заравяме глава в пясъка с вярата да отминат. Реформите изискват всеотдайност, резултатът не идва на идващия ден. У нас се води обществена политика на гърба на здравните служащи, а това е неприемливо. Здравните служащи работят съвсем напълно благотворително. Пари за асфалт и самолети има, а за лекарски труд няма. Неслучайно толкоз лекари и медицински сестри отпътуват да работят в чужбина. Явно нещо не е наред ", безапелационен е Петко Гинев.

Според него дефицитните специалности неслучайно са дефицитни. " На младите лекари би трябвало да се предложи освен това, с цел да ги накараш да изберат тъкмо това. Може да са обществени придобивки или по-високо възнаграждение, само че дано се разбере, че принудително с наредби и закони няма да съумеят да ни задържат в България. Имаме потребност от успокоение и положителни условия за работа и живот ", споделя бъдещият доктор.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР