В България заетите в сектор туризъм са 296 хил., предстоят

...
В България заетите в сектор туризъм са 296 хил., предстоят
Коментари Харесай

Николина Ангелкова: В България заетите в сектор туризъм са 296 хил., предстоят сериозни съкращения

В България заетите в бранш туризъм са 296 хиляди, предстоят съществени съкращения, срещна народните представители със обстановката в сектора министър Николина Ангелкова.

„ В невиждано тежка обстановка се намира туризмът. За страдание в международен мащаб. Ситуацията е такава освен в България. Навсякъде са прекратени пътуванията. Има извънреден спад също и на декларираните полети, които обслужват надлежно както България и българските летища, по този начин и другите страни “, предизвести министърът на туризма. Съгласно първичната информация и разбори, които Световната организация по туризма прави, в случай че разпространяването на болестта продължи повече от два-три месеца, се чака сред 25% спад на интернационалните пътувания. Анализите са към днешна дата и евентуално другата седмица няма да бъдат настоящи. Това ще докара до огромен спад на приходите от туризъм и във връзка с заетите, акцентира министър Ангелкова.

Въпреки усложненията в бранш туризъм, Николина Ангелкова още един път прикани да не се пътува.

„ Смятам, че с всички ограничения, които подхваща страната, с цел да ограничим разпространяването на болестта, по-късно ще имаме повече сили и благоприятни условия да се възстановим и да продължим напред. Дългосрочните последици ще бъдат с обединени старания по-лесно преодолени. Независимо, че обстановката е извънредно тежка. Искам да благодаря на всички сътрудници, които демонстрираха отговорност в бранша “, съобщи Ангелкова. Тя призна, че е мъчно да се предвижда обстановката и дали въобще ще има летен туристически сезон. Европейска комисия анонсира облекчение на разпоредбите, свързани с държавните помощи и квалифицира болестта с COVID-19, като изключително събитие. Затова министерството на туризма дружно с сектора разисква какви са вероятните спомагателни ограничения на държавното управление за поддръжка на промишлеността с най-хубавото време на годината.

„ Много ми е мъчно сега да предвиждам по какъв начин ще се развие летният туристически сезон, дали въобще ще има летен туристически сезон. Към момента това, което сме се договорили с огромните туроперотори, с които работим и с мои сътрудници министри, на промишлеността, неправителствения бранш, през днешния ден съм изпратила към 150 писма, сме се разбрали да се реагира на две седмици и месец за месец, с цел да няма автоматизирана анулация на всички резервации, които все още има направени за летния туристически сезон “, посочи обстановката министърът. Според нея към момента има вяра, тъй като още не са анулирани резервациите за юли и август месец.

Към днешна дата 73-ма са българите, които би трябвало да се приберат от екскурзии. „ Надявам се да няма такива безотговорни хора, които при тази интернационална рецесия и при тази обстановка да провеждат екскурзии в чужбина и по-късно ние да се чудим по какъв начин да прибираме нашите съграждани назад в страната. Апелирам към тези български жители, които към момента не схващат обстановката и желаят някъде да провеждат свое пътешестване, в действителност да не го вършат, тъй като никой не може да предвижда по какъв начин ще се развият събитията на следващия ден или другата седмица, с цел да може да реагираме съответно “, настоя министър Ангелкова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР