В България все по-разпространено става мнението, че за да бъдеш

...
В България все по-разпространено става мнението, че за да бъдеш
Коментари Харесай

Професиите, извън програмирането, които гарантират над 1500 лева заплата

В България все по-разпространено става мнението, че с цел да бъдеш добре заплатен, наложително би трябвало да се насочиш към кариера в софтуерния бранш. Оказва се обаче, че има и други специалности, които могат да подсигуряват висока заплата.

Според последното издание на Рейтинговата система на висшите учебни заведения у нас, оповестена от Министерство на образованието и науката (МОН), завършването на 8 разнообразни специалности може да обезпечи облагаем приход над 1500 лв..

Това са с изключение на информатиката и компютърните науки още математиката; информационната и компютърна техника; публичното здраве; изследване, рандеман и обработка на потребни изкопаеми; металургия и военно дело.

 Снимка 329191
Източник:

Очаквано първата категория подсигурява най-висока междинна заплата - над 2212 лв.. Завършилите математика могат да получават приблизително над 1900 лв., а тези в областта на публичното здраве и добива на потребни изкопаеми - над 1600 лв..

Среден облагаем приход над 1200 лв. пък подсигуряват специалности, като физика, общо инженерство, енергетика, политически науки, медицина и фармация.

От друга страна приблизително под 1000 лв. получават приключилите лингвистика, философия, театрално и кино изкуство, спорт, химически науки и други. Най-ниско платените специалности се оказват при специалностите музикалното и танцово изкуство, педагогика, стоматология, обществени действия и история.

 Снимка 329192
Източник:

От МОН подреждат освен обособените специалности, само че и дипломите от другите университети у нас, които обезпечават най-голям облагаем приход.

На първо място в това отношние е информатиката и компютърни науки в СУ " Св. Климент Охридски ". Завършилите я получават приблизително по 3494 лв.. Втори тези с тапия по администрация и ръководство в Американския университет в Благоевград, а трети - с такава от информатика и компютърни науки от Нов български университет.

 Снимка 329193
Източник:
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР