В България все още няма потвърден случай за коронавирус, съобщи

...
В България все още няма потвърден случай за коронавирус, съобщи
Коментари Харесай

Д-р Кунчев: Започваме да изтощаваме здравната система преди реалния проблем

В България към момента няма доказан случай за ковид, заяви началникът на Военномедицинска академия генерал-майор проф.д-р Венцислав Мутафчийски, който е и ръководител на Националния действен щаб за битка с новия ковид COVID-19 в неделя. В рамките на деня се чака да излязат 10 нови проби. Същевременно основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев предизвести, че започваме да изтощаваме здравната система преди да се е случил действителният проблем. " Въпрос на време е и у нас да бъде регистриран случай на ковид. От самото начало споделяме, че никакви ограничения на граничен надзор не могат да спрат разпространяването, само че могат да понижат риска от солиден импорт и от вътрешно разпределение”, сподели пред БНР в неделя Кунчев.

Според него една възможна зараза никога няма да доближи заболеваемостта, както при грипа, само че за сметка на това ще записва по-висока смъртност и то в избрани групи:

" Ако има нещо, по което коронавирусът да се разграничава от елементарния грип, е, че удря високите възрастови групи. При най-песимистичния вид ще имаме няколко десетки хиляди болни, само че смъртността ще се движи в границите от 15-18% при над 80-годишните, към 2% при хората в междинната възраст. Процентът ще е нулев при децата до 10 години. Смъртността при COVID-19 е надалеч по-оптимистична от другите два ковид, с които се срещахме преди 18 години - ТОРС и преди 10 години – SARS “, уточни Кунчев.

Той изясни, че един човек заразява сред двама и трима души с ковид, до момента в който има надалеч по-всеобхватни болести като морбили, да вземем за пример.

" Това е вирус, който познаваме от два месеца и има много неясноти към него. Това, което виждаме в Китай и в други страни, е, че пикът се реализира за месец и половина – два, след което стартира въздържание “, добави Кунчев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР