В България вносът на плодове и зеленчуци е около 90%

...
В България вносът на плодове и зеленчуци е около 90%
Коментари Харесай

Зам.-министър обяви как може да бъдат защитени нашите плодове и зеленчуци от конкуренцията на вносните

В България вносът на плодове и зеленчуци е към 90% съгласно статистка на браншовите асоциации. "По наши изследвания данните не са в такива рамки, само че организираме редом проучване ", разяснява пред БНР заместник-министърът на земеделието Чавдар Маринов.

Той напомни, че следва основаването на указател на търговците на плодове и зеленчуци, като задачата е цялостна проследяемост и регулация на вноса. По думите му тази база данни ще бъде обвързвана със структурите на Национална агенция за приходите, на Агенция "Митници " и на БАБХ.

"Целта не е да забраняваме търговията на плодове и зеленчуци, задачата е контролиране, с цел да знаем какво консумираме. Целим модела, прилаган в Гърция – всеки търговец е осведомен, че няма по какъв начин да отиде свободно на пазара в Солун и да предлага български домати или краставици. Това е тип отбрана за родното произвеждане на плодове и зеленчуци. Целта е да се търгува при ясни правила и проследимост ", акцентира Маринов.

Заместник-министърът показа концепцията за "свеж плод ", постоянно прилагана в Европа – набирането на продукта се случва в границите на 24 часа, след което той се закарва в търговски обект, който е в радиус не повече от 150 км.
"Така считаме, че ще подкрепим доста българските производители. Би следвало до септември да имаме първични резултати по реализирането на тази концепция ", твърди Чавдар Маринов.
България

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР