> В България вече работи ферма за отглеждане на щурци.

...
> В България вече работи ферма за отглеждане на щурци.
Коментари Харесай

В България отвори врати първата ферма за отглеждане на щурци

 > В България към този момент работи плантация за развъждане на щурци. Тя е записана в Агенцията по храните. Създаването й е по-скоро провокация и излизане от зоната на комфорт, изясни в предаването " Преди всички “ по " Хоризонт “ притежателят на фермата Стоян Вълев.

" Аз съм инженер по електроника и автоматика. Отглеждам към 350-500 хиляди щурци. Според Световната организация по издръжка популацията на земята към 2050 година ще доближи към девет милиарда души. И тогава внезапно методът на издръжка ще стане доста настоящ. В килиограм телешко има към 190 грама протеини, в кг свинско - 150 грама, а в един кг суха маса от щурци има към 200 грама протеини. 40 на 100 от едно живо теле е за ястие, при прасето е 55 на 100 е за ястие, а от щурците към 80 на 100 е за ястие “, съобщи Вълев.

В доста точки по света все по-често гледат на щурците и скакалците да вземем за пример като на налична опция за набиране на първокачествен протеин. Има специфични ферми, в които тези инсекти се отглеждат. 

Една от най-успешните ферми за скакалци в Съединени американски щати се намира в Меката на каубоите - Монтана, там, където традицията по принцип повелява да имаш ранчо и стадо крави. Около два милиарда души по света се хранят с инсекти, посочи фермерът. 

" Щурците като храна се посрещат добре от клиентите от северните страни. Проблем е, че Европейската комисия към момента не е разрешила този вид инсекти като храна. Но Белгия е подала заявление за утвърждение на тоя вид храна, чака се да се произнесе Европейската организация по сигурност на храните. Ние подсигуряваме, че щурците са доста добра храна, защото освен протеини, имат високо наличие на желязо, повече в сравнение с в спанака и Omega 3 повече, в сравнение с в сьомгата. “
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР