В България вече няма да може да се внася храна

...
В България вече няма да може да се внася храна
Коментари Харесай

Забраняват вноса на храни със свинско месо у нас

В България към този момент няма да може да се внася храна за персонална консумация, която съдържа свинско месо , гласи заповед на изпълнителния шеф на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) поради болестта африканска чума по свинете.

92 огнища на африканска чума по свинете към този момент има и в румънския град Тулча, което е единствено на 160 километра от българската граница, предава БНР.

Заболяването е извънредно нападателно, носи тежки стопански загуби и хората способстват за разнасянето на болестта посредством преместване на храни за персонална консумация.

Затова към този момент никой не може да внесе в България даже и сандвич със свинско месо. Проверки ще се вършат на всички граници, освен на тази с Румъния, и храните ще бъдат иззети. Ще се конфискува и всяка месна храна, която е без етикет, без значение дали е със свинско или друго месо.

Освен това стартира натоварен отстрел на диви прасета, с цел да се понижи популацията им, защото те също са преносители на болестта. Заболяването не е рисково за хората, прецизираха от Агенцията по храните.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР