В България, в сравнение с другите страни от Европейския съюз,

...
В България, в сравнение с другите страни от Европейския съюз,
Коментари Харесай

Месечният доход за издръжката на семейства в България


В България, спрямо другите страни от Европейския съюз, доста хора се сблъскват с провокации, свързани със облекчаване на главните витални потребности с лимитирани финансови запаси.

Кои са последните настоящи данни за размерa на месечния приход, нужен за издръжката на един работещ човек, живеещ самичък, и за тричленно семейство, и какви професионални благоприятни условия могат да оказват помощ, за да се реализира този приход, коментира доктор Тодор Капитанов, специалист по трудово право.

Последното изследване на Института за обществени и синдикални проучвания и образование към КНСБ, осъществено към края на септември 2023г. сочи, че 1427 лв. е чистият месечен приход за прехрана на живота на един работещ, който живее самичък, а за тричленно семейство от двама възрастни и едно дете сумата е 2568 лв.. В брутно изражение – за едночленно домакинство са нужни към 1800 лв..

В България към 70% от наетите по трудово и служебно правно отношение, които са малко над 2,2 млн. души, не получават тази сума.

Ако в един дребен град в България живее служащ или чиновник, който получава месечна заплата от 1427 лв., то по данните на проучването тази сума следва да е задоволителна за покриване на главните разноски - наем на жилище, битови разноски, храна, превоз и други Всяка сума под тази обрисувана линия значи, че който я получава, живее в ограничения и най евентуално му се постанова да работи на повече от едно място или да поставя неимоверно доста ексклузивен труд, с цел да се набави нужните приходи.

 istock istock
Ако в същия този град живее тричленно семейство, с дете до 14 годишна възраст, тогава сумата от 1427 лв. напълно към този момент ще бъде незадоволителна, тъй като при отговорността, която идва със основаването на фамилията, нормално стартират и същинските финансови провокации.

Съгласно проучването, нужния приход за това семейство следва да бъде не по-малък от 2568 лв. на месец, с цел да се подсигурява, че могат да посрещнат главните си потребности в изискванията на живот и цени в България. Ако в фамилията детето е новородено, то разноските се усилват, тъй като в главните потребителски артикули се включват и разноски да вземем за пример за пелени, детски храни, облекла и медицински грижи и други, като в тези случаи нормално се постанова и разширение на жилищното пространство, което пък от своя страна води и до покачване на сметките за електрическа енергия и отопление.

Да не забравяме също, че когато човек се усеща финансово неустойчив, това се отразява отрицателно на физическото и психическото здраве, което води до спомагателен стрес и напрежение в фамилните връзки. Това разкрива действителните усложнения, пред които са изправени хората в България, живеещи с месечни приходи, които не дават отговор на минималните стандарти за естествен живот.

 istock istock
Въпреки напъните и упоритостите, финансовите ограничавания постоянно вършат желанията за основаване на семейство и деца мъчно осъществими в България. Подобни провокации би трябвало да бъдат адресирани и решавани на публично равнище, с цел да се подкрепят тези, които се стремят към по-добро бъдеще за себе си и своите фамилии.

С месечен приход от към 1427 лв., човек може да покрие главните витални потребности като наем, храна, превоз, сметки за вода и ток. Този приход може да обезпечи непретенциозен витален стандарт, като е голямо предизвикателство при по-големи разноски за обучение или медицински грижи.

Управляващите ни би трябвало да намерят способи за увеличение на приходите на работещите, с цел да усъвършенства качеството на живот на жителите. Това включва поощряване на образованието и подкрепяне на всички специалности, посредством които българските работещи да могат да си обезпечават по-високи приходи, както и подкрепяне на фамилиите в потребност.

Месечният приход в България е значим фактор за установяване на качеството на живот на жителите. Разбирането на нужните суми за прехрана и на професионалните благоприятни условия за реализиране на този приход е от значително значение за възстановяване на икономическата непоклатимост и обществения прогрес в страната.

Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР