В България цената на горивата трябва да е с 80

...
В България цената на горивата трябва да е с 80
Коментари Харесай

Експерт: Цените на горивата трябва да са с до лев по-ниски

В България цената на горивата би трябвало да е с 80 стотинки до 1 лев по-ниска. Всичко е една грандиозна машинация, грубо плячкосване. Затова постоянно съм казвал, че България би трябвало да национализира рафинерията в Бургас. Това сподели енергийният специалист Красимир Манов пред  " Фокус ".  

Той изясни, че суровият нефт, с който работи рафинерията " Лукойл Нефтохим Бургас ", е на цена към 50-60 $ за барел.

" А те ни я калкулират на цената на " Брент " – към 86 $ за барел сега. Тази разлика от 30-35 $ просто отива в джобовете на притежателите на " Лукойл “ или компанията, която е застанала на входа и на изхода – " Литаско ", която е компанията майка на рафинерията. Те я употребяват да работи на ишлеме. Това бърка в джоба на българина ", съобщи енергийният специалист.

Ако рафинерията бъде национализирана, в българския бюджет съгласно него ще влизат 7 милиарда лв. доход от нея.  

Като друга причина за покачването на цените на горивата той уточни връщането на акциза на пропан-бутана.  

" Всички държавни управления по целия свят обичат цените да се покачват, тъй като приходите в сметките на едно държавно управление, което ръководи дадена страна, се образуват от няколко продукта, като първо място измежду тях заема петролът. И защото Асен Василев би трябвало да си извърши бюджета, на тях им идва дюшеш да си пълнят бюджета с това, че бъркат в джобовете на българите като покачват цените ", добави Красимир Манов.  
 istock istock
По думите му потреблението на нефт в международен мащаб сега е сред 2,5 до 5,5 милиона барела по-малко. Основната причина за това е сривът на китайската стопанска система, а от там – и на потреблението. " Потреблението понижава и е напълно обикновено цените да падат. ОПЕК и ОПЕК+ няколко пъти понижиха добива на петрол. Те се пробват изкуствено да ги покачват и все пак, цените не престават да седят в този диапазон, 70-80 $. Не би трябвало изобщо да има покачване, особено за България, само че всичко се прави по изкуствени аргументи “, разяснява специалистът.  

Според него е допустимо цените на горивата да преминат границата от 3 лв. през есента.  

Красимир Манов съобщи, че с прекратяването на концесията на пристанището в Росенец държавното управление ще се опита да го употребява като разменна монета в договорката за продажбата на рафинерията.

" Ще се опитат да рекетират идващия притежател, който пристигна, с цел да не ги закача чисто политически – да се не помни за Барселона, за всички далавери и измами. Рафинерията без разтоварището не коства нищо и който я купи на следващия ден за няколко милиарда, ще би трябвало да се договаря с българското държавно управление и с тези, които го управляват, с цел да получи концесия за разтоварището. В противоположен случай той не може да употребява тази рафинерия ", изясни енергийният специалист.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР