В България трябва да има закон, който да регламентира доброволчеството.

...
В България трябва да има закон, който да регламентира доброволчеството.
Коментари Харесай

Илияна Йотова: В България трябва да има закон, който да регламентира доброволчеството

В България би трябвало да има закон, който да регламентира доброволчеството. Това сподели в изявление за седмичното обзорно предаване „ Метроном “ на Радио „ Фокус “ вицепрезидентът Илияна Йотова, патрон на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми, който се организира във Варна.

„ Това са хора, които дават всичко от себе си и са на мястото на събитието – земетресение, наводняване, естествена злополука, в помощ на възрастните, това е нашето ежедневие и час по скоро е добре да има подобен закон. Много хора ми се оплакаха при откриването на фестивала, че когато вземат участие в някакъв естествен прелом, както беше наводнението във Варна преди години, по-късно техните работодателите даже не им регистрират дните като работни. Има и случаи, в които хората са уволнявани и отстранявани от работата, тъй като не са пристигнали на работното си място, а са отишли като доброволци да оказват помощ на другите. Това е безусловно неприемливо, само че се употребява неналичието на закон в това отношение “, изясни вицепрезидентът.

18-ият Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми, който бе открит от Илияна Йотова, продължава до 17 юни. Организатори на фестивала са Българският червен кръст и Медицинският университет – Варна. Тази година той се организира под мотото „ Агресия – хуманизъм – кино “.

Освен прожекциите на състезаващите се игрални и документални филми от целия свят в програмата на фестивала е включен и Дискусионен конгрес по тематиката с присъединяване на проф. Иво Христов, доцент доктор Харалан Александров, Соломон Паси, Татяна Дончева, публицистите Анна Заркова и Емил Спахийски.

Вицепрезидентът Илияна Йотова добави, че ползата към фестивала е сериозен.

„ Във фестивала вземат участие филми от доста страни. Предварителните участници са били 3 000, само че до лъчение са позволени малко повече от 200 кино лентата. Във Варна имаше делегация от 18 страни. Важното в тези филми е, че там, където е нещастието, има подвиг на елементарните хора. Където животът се сблъсква със гибелта на доста почтени хора, има излекуване, има оцеляване, възкресение и доста човечност. Тези филми би трябвало да стигнат до колкото се може повече аудитория от цялата страна. Филмите демонстрират, че не сме изгубили човешкото в себе си и това е най-важното “, сподели още Илияна Йотова.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР