В България трябва да има доживотна присъда без замяна за

...
В България трябва да има доживотна присъда без замяна за
Коментари Харесай

Адвокат Марковски: В България трябва да има доживотна присъда без замяна



В България би трябвало да има доживотна присъда без подмяна за всички убийства по член 116, несъмнено, не наложителна, а по преценка на съда. Не би трябвало за избран вид закононарушения да има опция за подмяна. Това разяснява в Сутрешния блок на Българска национална телевизия юрист Марин Марковски във връзка присъдата на килъра на журналистката Виктория Маринова Северин Красимиров, който получи присъда от 30 години, а не пожизнен затвор.

Марин Марковски, юрист: Това е човешко създание на външен тип, само че се слага въпроса дали има човешка природа, тъй като има зверско блудничество, зверско обезчестяване, трудно ликвидиране. Представете си единствено възприятията и тъгите на това хубаво момиче, излязло да тича на алеята, когато този звяр го е нападнал... и погасеният живот. Законът задължава съдиите, когато дефинират доживотна присъда, в случай че подсъдимият е признал всички обстоятелства на обвинителния акт, тази доживотна присъда да бъде сменена с 30 години, това е наложително. Разбира се, стои по човешки въпросът заслужено ли е това?
Този текст на закона е обвързван с разпоредбите на Европа - че не би трябвало да има извънредно тежка принуда, изясни още Марковски.

Когато обаче един обвинен признае закононарушението, той спомага на съда, а при Северин е потвърдено изрично, че той е направил това закононарушение, прокуратурата си е свършила работата, добави юристът.

Тук стои и деликатният въпрос за ромската престъпност, да вземем за пример в българските затвори над половината с роми, акцентира правозащитникът.

Адвокат Марковски разяснява и злополуката с Лютви Местан, в която почина 6-месечно бебе. Според него, Местан надали ще тръгне да бяга, тъй че гаранцията от 10 000 лева обезпечава неговото наличие, а отнемането на шофьорска брошура е рационален процесуален акт.

Марин Марковски, юрист: Главният въпрос е какво се е случило на злополуката - това е най-интересното, най-важното, тъй като то дефинира и наказването. Там има знак СТОП - имайте впредвид, че в България специалистите са извънредно опитни. Когато се направи експертиза ще се отговори ясно на въпроса дали когато Местан е излязъл на основния път, е могъл да види колата. Така че, истината съдът ще я има.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР