В България търсенето се увеличава, но предлагането е доста ограничено

...
В България търсенето се увеличава, но предлагането е доста ограничено
Коментари Харесай

Пазарът на инвестиционно злато е почти блокиран

В България търсенето се усилва, само че предлагането е много лимитирано

Пандемията на ковид и ограниченията против разпространяването й засегнаха пазара на капиталово злато. В понеделник три от най-големите рафинерии - швейцарските Valcambi, Argor-Heraeus и PAMP, затвориха след разпореждане на управляващите това да създадат всички неключови бизнеси. Компаниите се намират в граничещия с Италия кантон Тичино, в който има 5000 инфектирани от COVID-19, показва Reuters.

Швейцария е международен хъб за капиталово физическо злато и затварянето на производството нарушава доставките, като трите рафинерии дават отговор за към една трета от международните доставки с потенциала си от 1500 тона годишно. В същото време търсенето на кюлчета и монети пораства. Ситуацията се усложнява и поради ограничаване на превоза по целия свят, което постанова потреблението на различни доставки, а това в допълнение оскъпява физическото злато.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В България също се усеща напън на пазара, а търсенето е високо, споделиха представители на компании търговци пред " Капитал ". В момента спредовете купува - продава са много огромни точно поради създалата се обстановка.
Единият от огромните търговци - " Тавекс ", уточни на уеб страницата си, че сега се записва голям растеж при търсенето на капиталово злато на всички пазари, а наличностите се изчерпват за извънредно малко време. Почти всички дилъри са нараснали наградите, също така има и доста по-дълъг интервал на изчакване на доставките, а някои напряко отхвърлят да одобряват поръчки, показват от компанията.

Цените на физическото злато в този момент се движат без връзка с тези на тържищата - котировките на кюлчета и монети са над тях. " Наблюдава се самобитен раздор сред цената на физическия доблестен метал и цената на борсовите деривати в благородни метали, при който наградите на пазара на физическо злато и сребро са доста повишени. ", показват от " Тавекс ". В момента работещи рафинерии има в Австралия, както и Австрийския монетен двор.

От банките в България капиталово злато оферират ПИБ и Райфайзенбанк. Проверка в уеб страницата на ПИБ демонстрира, че количествата са изчерпани. " Тавекс " оферират, само че със повишени спредове, както самите те показват. Например 1 грам златно кюлче Vacambi се купува за 93 лева, а се продава за 157 лева Унция " Австралийски лунар година на мишката 2020 " е с цени купува/продава от 2980/3964 лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР