В България, според статистиката, всеки втори брак завършва с развод.

...
В България, според статистиката, всеки втори брак завършва с развод.
Коментари Харесай

По-щастливи след развода: 5 стъпки към новото начало

В България, съгласно статистиката, всеки втори брак приключва с бракоразвод. Не е изненадващо, че въпросът е толкоз известен измежду дамите: Има ли живот след развода? Не постоянно е елементарно да се откри и построи още веднъж сериозна връзка на 40 или повече години, само че съществуват всевъзможни благоприятни условия за това. Много по-важно е да се научите по какъв начин да живеете след развода, тъй че да въведете в естетика вътрешния си мир.



Първите стъпки след разтрогването на брака/връзката са най-трудни за една жена, изключително в случай че тя е останала с малко дете. Необходимо е да се преустановят всевъзможен вид самообвинения и да се предотврати риска от изпадане в депресивно положение.

Животът след развода, съгласно доста дами, става по-лек и благополучен. Нужно е единствено да преодолеете сложния интервал в първите дни след разлъката, изпълнен с вътрешна битка и отрицателни страсти. Психолозите са подготвили потребни рекомендации, които ще ви оказват помощ да възвърнете изгубената по време на брака сила и да продължите живота си напред с нови сили: 

Стъпка 1. Приемане на обстановката

За да започнете нов живот след бракоразвод, първо би трябвало да си дадете време и да свикнете с новия статус. На този стадий изрично не се предлага да се потапяте в меланхолични размишления и да се отдавате на носталгия. Премахнете взаимни фотоси и всевъзможни мемоари за някогашния си, спрете с тревожните мисли. Постарайте се да избягвате гледането на любовни мелодрами и слушането на сантиментални песни за известно време.



Стъпка 2. Разговор с близки

Понякога една жена не е толкоз обезпокоена от въпроса по какъв начин да живее след бракоразвод, в случай че съпругът/партньорът ѝ я напусне, колкото от нуждата да изясни за случилото се на роднините. В такава обстановка въпросите са неизбежни и те не постоянно ще бъдат тактични. Ако не желаете да говорите по мъчителната тематика, учтиво, само че твърдо прекратете диалога. Вие имате право на това. Най-трудната стъпка ще бъде диалогът с децата, само че рано или късно те несъмнено ще схванат и одобряват вашето решение.

Стъпка 3. Общуване с някогашния

Ако вие и вашият някогашен имате общи деца, ще би трябвало да поддържате връзка с него даже след развода. Основното предписание в такива обстановки съгласно психолозите е да запазите успокоение. В никакъв случай не показвайте страсти, не се разпадайте, не избухвайте. Упражнявайте се да говорите със спокоен и допустимо най-сдържан звук. Представете си, че разговаряте с бизнес сътрудник.



Стъпка 4. Смяна на средата или заниманията

В брака/връзката евентуално сте имали открит живот и багаж от досадни привички, както и голям брой домашен отговорности. Разведените дами означават с приятна изненада, че след раздялата със брачна половинка си имат доста повече свободно време и домакинските отговорности към този момент не им лишават толкоз доста старания.

Дори в случай че сте изправени пред бракоразвод на 50, намерете силата в себе си за нови начала. Подновете срещите си с другари и сътрудници. Променете имиджа си, позволете си това, което не сте могли да си позволите, до момента в който сте били женени/обвързани. Много скоро животът ще заблести с нови цветове и ще се уверите, че решението за бракоразвод е било вярно. Не стойте сами у дома през уикендите и празниците. Има доста приятни способи да прекарате време по света, и места, където можете да срещнете нови хора (и вероятно предстоящ партньор): кино, кафенета и заведения за хранене, музеи, галерии, театри, фитнес центрове, танцови студия, занимание групи и така нататък

Стъпка 5. Нови запознанства

Не бързайте незабавно след развода да стартирате интензивно търсене на нов сътрудник като сурогат. Първо би трябвало да се възстановите, да свикнете със статута на свободна жена, да посетите психолог, в случай че е належащо, или да намерите сили да се справите сами със напрежението, като употребявате горните способи.

След това започнете да поддържате връзка повече с други хора, заобиколете се с нови познати (не безусловно сантиментални и не безусловно с мъже). Комуникацията, обществените контакти, приятелите ще ви оказват помощ бързо да подобрите живота си след бракоразвод, даже в случай че преди този момент сте привикнали да говорите и обсъждате проблемите извънредно със брачна половинка си.



И на край:

Всеки психолог ще каже, че всички събития в живота ни, даже и не доста приятните, се случват с причина. На първо място, това е нашият житейски опит, който би трябвало да бъде оценен. Разводът е мотив да започнете нов, богат и забавен живот. И преди да влезете в светлото бъдеще, анализирайте трезво брака си: какво безусловно не бихте желали да повторите в бъдещи връзки, какви неточности сте създали, по какъв начин сте се трансформирали през това време, какво сте научили. Това прекарване ще се трансформира в скъп багаж и вие ще го помните с признателност във всеки един миг от новия ви живот.

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР