В България секторът с най-висок относителен дял на биологично направление

...
В България секторът с най-висок относителен дял на биологично направление
Коментари Харесай

Най-висок относителен дял на биологично направление у нас е пчеларството

" В България секторът с най-голям условен дял на биологично направление е пчеларството, с дял от 35,8% от пчелните фамилии на записаните аграрни стопани. "

Това заяви земеделският министър Десислава Танева на конференция, отдадена на " Проблеми на пчеларството в Европейски Съюз - дълготрайни решения " в Брюксел, проведена от евродепутата Андрей Слабаков.

Министърът акцентира, че Националната пчеларска стратегия (НПП) ще е с по-висок бюджет в размер на 6,4 млн. лв. годишно . Тя изясни, че в новата стратегия са взети под внимание благоприятни условия за образуване на пазари и изложби за показване на българския мед , като задачата е да се съкрати веригата на доставки и потребителите да могат да закупуват мед и пчелни артикули непосредствено от производителя.

Тя разгласи, че през 2020 година Българската организация по сигурност на храните би трябвало да довърши работата си по основаването на електронна система, която да действа дейно и да уведомява за пръсканията . Министърът на земеделието акцентира, че е извънредно значимо да се стимулира потреблението на препарати за растителна отбрана, които щадят околната среда и са безвредни за пчелите . Тя изясни, че в Европейски Съюз има 17 позволени за приложимост препарати, а в България са 3.

Танева уточни, че българският мед е главно експортно насочен . Регистрираните пчелари за 2017 година са 7672, а пчелните фамилии са 749 хиляди Към 2019 производителите са 6870 , записаните пчелни фамилии - 738 хиляди Намалението е минимално -3,3% по отношение на предходния интервал. Положителната наклонност в тези числа е повишаването на каузи на биологичното произвеждане . Спрямо деветмесечната извадка от тази година ние още веднъж ще сме на същите равнища на експорт като през 2018 година , когато са осъществени към 10 719 тона . Друга наклонност, която се следи е, че в бранша има уедряване на стопанствата и понижение на тези под 150 пчелни фамилии.

Българският еврокомисар за цифровата стопанска система и общество Мария Габриел разяснява от своя страна, че цифровите решения и нововъведенията дават нови вероятности за развиване на пчеларството.

Опрашителите способстват с минимум 22 милиарда евро всяка година към европейското земеделие . Пчеларството е основна част от земеделския и хранителен бранш в Европейски Съюз и оказва помощ да се резервира заетостта в селските райони. През 2018 година в Европейски Съюз е имало над 17 милиона и половина кошера , поддържани от към 650 000 пчелари. Повече от 12 000 от пчеларите и над 800 000 от кошерите са в България . Тези числа ни демонстрират какъв брой е значим секторът за всички страни членки, съобщи Габриел при откриването на конференцията.

През идващите три години Европейски Съюз ще обезпечи 120 милиона евро за европейския пчеларски бранш.

На конференцията участва и претендентът за европейски комисар по земеделието и развиването на селските региони Януш Войчеховски.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР