В България се тиражира тезата, че украинските българи са тормозени

...
В България се тиражира тезата, че украинските българи са тормозени
Коментари Харесай

Бесарабски българин: Чувстваме се забравени от българските власти


В България се тиражира тезата, че украинските българи са унизени в Украйна. Това изрично не е правилно, споделя пред Българската редакция на Дъждовни води проф. Олександр Середа, бесарабски българин от Одеса.

Графити върху Паметника на Съветската войска в центъра на София

" Тук живеем от въздушна паника до въздушна паника. Не знаем какво ще се случи след пет минути ”, споделя - професор по история в Одеския университет.

Преди дни до българските управляващи беше изпратено отворено писмо, подписано от стотици украински българи. В него те се обръщат към българския президент и държавно управление с искане България да заеме безапелационна позиция в поддръжка на Украйна и да я поддържа и с изпращане на въоръжение, с което Киев да се отбранява против съветската експанзия, почнала преди повече от 250 дни. " Без тази подкрепа ние се усещаме забравени ”, споделя проф. Середа, който е и един от подписалите писмото българи в.

Пред Дъждовни води бесарабският българин споделя, че и след изпращането на писмото има нови и нови хора от българската общественост, които желаят имената им да бъдат добавени към подписалите го. " Това беше ненадейно за мен. Защото въпреки всичко ние се намираме под опасност. Хората най-често се стараят да крият такива позиции. Все отново никой не знае какво ще стане на следващия ден с ”, споделя проф. Середа.

" Вик на душата на украинските българи ”
Редакцията предлага
Олександр Середа споделя, че доста от българите в Бесарабия сега се намират под съветска окупация. За тях обстановката е изключително сложна. Затова и имат потребност от българската поддръжка. " Това писмо е зов на душата на украинските българи. би трябвало да разбере, че в случай че поддържа, с тази поддръжка руснаците убиват нас. Който в България поддържа Русия, той автоматизирано е против нас ”, споделя бесарабският българин.

Положението на огромна част от българската общественост в Украйна е изключително комплицирано от началото на съветската инвазия. Причината е, че българите са ситуирани най-много в югоизточната част на Украйна, в дребни селища. Най-проблемна е обстановката на тези, които са в нелегално анексираната от Русия Запорожка област. " От май месец там руснаците не разрешават да се приказва български ”, споделя проф. Середа. " Те би трябвало да схващат какво приказват всички. Когато ФСБ вършат инспекции на обществените мрежи и попаднат на някой, който си поддържа връзка на български, го откриват и го карат да спре. Тормозят ги, тъй като се опасяват, че българският език в Запорожка област ще се употребява за образуване на митинги против окупационната власт ”, споделя бесарабският българин, на който редица негови познати от региона са разказали за възбраната.

Проф. Середа знае, че в България се популяризира погрешната информация, че бесарабските българи са унизени от Украйна. Това обаче няма нищо общо с истината, безапелационен е историкът. " Много от нещата, които имаме като българска общественост, като да вземем за пример проучването на български език в учебно заведение, го имаме откогато Украйна е самостоятелна страна. Тя нищо не ни е забранявала, нито ни е тормозила ”.

Русофилството ли е по-важно от българите в Украйна?

Олександр не крие, че е отчаян от неналичието на реакция на писмото в България. Но и споделя, че не е сюрпризиран. " По принцип от българските управляващи нищо не чакам. Никаква положителна реакция. Защото тази реакция би трябвало да бъде за цяла Украйна, освен за българите тук - ние сме част от Украйна ”, споделя бесарабският българин. " Нас ни боли, когато виждаме, че България избира да се заиграва с съветските политици, вместо да се застъпи за нас. Това е удар по нас ”.

Проф. Середа припомня, че са огромна общественост - към 250 хиляди души. Историкът е работил и в Истанбулския университет в Турция. Казва, че му е направило усещане положителното отношение на България към диаспората в Истанбул. Тя обаче е доста по-малка от тази в Украйна и бесарабският българин се пита по-малко ли заслужават те?

Историкът професор Олександр Середа

" За България в този момент е по-важно русофилството ли, в сравнение с българите от Бесарабия и цяла Украйна? Много ни боли, когато виждаме, че по българските медии най-често се приказва с съветските разкази, предава се съветската информация ”, споделя проф. Середа.

" Може би пожелаваме прекалено много. Но въпреки всичко аз считам, че 250 хиляди - това е един средноголям град. Щеше ли да ни не помни България, в случай че бяхме на нейната територия? ”, пита бесарабският българин. " Сега ние се усещаме забравени. Изобщо като че ли за нас никого не го е грижа ”.

" За нас е значимо да се чуе нашият глас ”

Проф. Середа споделя, че даже хората от българската общественост, които при започване на войната са били положително настроени към руснаците, в този момент са трансформирали мнението си. " Много се промени за тези девет месеца. Повечето хора в нашата общественост към този момент гледат на Путин и съветската армия като на врагове ”, споделя историкът. Всички те към този момент са усетили действителността на войната, която Русия води против тях. И желаят и България да застане изрично зад тях.

" За нас е значимо да се чуе нашият глас. Ние не сме стадо овце, което мълчи. Ние приказваме. Но би трябвало да има и кой да ни чуе ”, споделя проф. Середа. Разочарованието от отхвърли на България да заеме безапелационна позиция е огромно. Но, съгласно бесарабския българин, то няма да повлияе на отношението на общността към техните български корени. " Трябва да разделим нашето българско съзнание, език и култура от сегашните политици в България. Те ще се сменят. А ние ще пазим това, което държи жива нашата българщина. Украйна ни дава тази опция. Само би трябвало да ни поддържа и България ”.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР