В България се събират около 200 вида лечебни растения. Те

...
В България се събират около 200 вида лечебни растения. Те
Коментари Харесай

МОСВ напомня, че билките имат лимит и трябва да се ползват разумно

В България се събират към 200 типа лечебни растения . Те се употребяват във фармацевтичната и хранително-вкусовата индустрия, в козметиката и националната медицина, оповестиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

В последните години в пунктовете за изкупуване на билки се събират и обработват към 15 000 т лечебни растения , съгласно докладите на Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ). Около 20 типа билки са обект на дейна търговия.
 Забраниха брането на 24 билки
Забраниха брането на 24 билки

Абсолютно неразрешен е мурсалският чай

За да се запазят съществуващите типове билки, би трябвало да се следват разпоредбите за запазване и стабилно прилагане на находищата на диворастящи лечебни растения, както и да се съблюдават технологиите за обработване.

Богатството на лечебни растения и позицията на България като един от международните водачи по събиране и снабдяване на билки, обосновава нуждата от проучването, опазването, рационалното и ефикасното потребление на ресурса от лечебни растения , пишат от Министерство на околната среда и водите.

Законът за лечебните растения регламентира всички действия по запазване и прилагане на лечебните растения . В него са разказани отговорностите на физическите и юридическите лица и на институциите.
 Яки санкции за хора и компании, които събират нелегално билки
Яки санкции за хора и компании, които събират нелегално билки

С написания дефинират къде какъв брой стръка могат да се берат

Основната цел на закона е обезпечаване на условия за дълготрайно стабилно прилагане на лечебните растения на територията на страната .

От Министерство на околната среда и водите напомнят, че две наредби към Закона за лечебните растения вкарват разпоредбите и условията при събирането на билки , устройството и активността на билкозаготвителните пунктове и складовете.

Това са Наредба №2 за разпоредбите и условията за събиране на билки и генетичен материал от лечебни растения и Наредба №5 за условията, на които би трябвало да дават отговор билкозаготвителните пунктове и/или складовете за билки.

Повече информация по тематиката за лечебните растения ще откриете на: https://www.moew.government.bg/bg/priroda/biologichno-raznoobrazie/lechebni-rasteniya/
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР