В България се наблюдава едно увеличение на ножицата между бедните

...
В България се наблюдава едно увеличение на ножицата между бедните
Коментари Харесай

Учен от БАН: Властта демонстрира принципа ”хляб и зрелища”

В България се следи едно нарастване на ножицата сред бедните и богатите като устойчива наклонност почти от времето, когато ГЕРБ влязоха във властта. Съвсем обикновено е в този момент на изпроводяк да се опитат да се помирят с онази част, която беше най-ощетена от тяхното ръководство. Но с тези дребни подаяния, които дават сега, въобще не могат да ги компенсират за десетте години, в които ги ощетяваха.
Това съобщи пред БНР доцент Григор Сарийски от Българската академия на науките.

Според него властта сега показва правилото " самун и зрелища “, а предлаганите палиативни ограничения не работят за стесняване на разликите в обществената ножица.

Повод за коментара на доцент Сарийски желанието на държавното управление за увеличение на пенсиите. Припомняме, че през днешния ден министър председателят тържествено още веднъж разгласи, че възрастните хора у нас и през ноември ще получат надбавка от 50 лв. към пенсиите. Такива помощи ще има до края на мандата, дадоха обещание още ръководещите.

“Страната ни безнадеждно изостава от средноевропейското ниво на пенсиите. Ако България имаше европейска конструкция на разпределението на приходите и европейска конструкция на разноските за пенсиите, пенсиите би трябвало да бъдат някъде с сред 50 и 60% по-високи от това, което се получава в момента”, разяснява още доцент Сарийски.

По думите му приблизително за Европейски Съюз разноските за пенсии са от порядъка на 13-14% от Брутният вътрешен продукт. У нас плануваното за 2021 година с плануваното нарастване ще бъде не повече от 10%. Казано с други думи - безнадеждно изостанали сме с нарастването на пенсиите.

Относно така наречен коефициент на заменяне, или каква част от приходите си от времето на дейната претовареност ще получава един пенсионер специалистът уточни, че до момента в който приблизително за Европа коефициентът е от порядъка на 56-57%, в този момент с нарастването за следващата година в България „ няма да достигнем и една трета “. В страни като Италия, Франция и Полша коефициентът е от порядъка на 65-66%.

“Ако сте работили в Австрия и се пенсионирате, ще получавате жестоко към две трети от това, което сте получавали като заплата. В България приходът ще ви намалее три пъти”, изясни още специалистът.

Той бе безапелационен, че не трябва да се смесват пенсионната система и системата за обществено подкрепяне.

“Идеята на пенсионната система е да подтиква хората да заявяват същинските си доходи”, добави още доцент Сарийски.

Доц. Сарийски открива доста тревожни неща в обявените в бюджета за следващата година параметри.

“Много неща би трябвало да ни тормозят – преди всичко това, че огромна част от бюджета на държавното публично обезпечаване ще се финансира за сметка на държавния бюджет, т.е. за сметка на прехвърлянията. При такава смесена система на финансиране, няма по какъв начин тази система да издържи още дълго ".

Сарийски счита, че се нарушават огромна част от правилата, заложени в концепцията за пенсионно обезпечаване.

“Това, което виждаме в този момент в последния бюджет, е на процедура едно “сплескване “ на приходите на пенсионерите. Като се усилва предпочитано пенсията на тези, които са с най-ниски приходи и се забавя нарастването на пенсиите на тези, които са с по-високи пенсии, се получава ни повече, ни по-малко една уравниловка “, уточни той.

Структурата на българското произвеждане непрекъснато са смачква, а неподходящите трендове от ден на ден българи да упражняват ниско дипломиран труд се маскират зад систематизирани понятия като увеличение на каузи на високотехнологичното произвеждане, съобщи още доцент Сарийски.

“Като вътре във високотехнологичното произвеждане се включват производството на бушони, облицовани кабели и така нататък Това не е нещо, което ще донесе висок приход и не е нещо, което ще ангажира високо платени специалисти. Това е повода, заради която имаме ниски приходи – калпава конструкция на българското произвеждане. И в тази посока нищо не се прави. Вторият голям проблем – това е демографската конструкция. Няма по какъв начин да имате естествен пазар на труда в една страна, в която популацията непрекъснато застарява, а тъкмо в тази посока не се прави безусловно нищо “, уточни специалистът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР