В България се говори за демография само с клишета. Най-голямото

...
В България се говори за демография само с клишета. Най-голямото
Коментари Харесай

Смъртността в някои общини у нас е като на война

В България се приказва за демография единствено с клишета. Най-голямото факсимиле е, че у нас има извънредно ниска раждаемост. Тази теза съобщи специалистът по демография и етно-религиозни спорове доцент доктор Георги Бърдаров, който на конференция показа разбора ”Хоризонт 2030: Демографски трендове в България ”, направен от него и доцент доктор Надежда Илиева от Българска академия на науките.
Според Бърдаров в страната ни не може да се приказва за ниска раждаемост. Клишето идва от там, че съпоставяме раждаемостта през днешния ден с раждаемостта преди 100 или 200 години. Тогава в действителност е имало по-висока раждаемост, само че е имало и извънредно висока смъртност. Много от децата са умирали преди да навършат 1 година.

Днес живеем в 21 век. Мисленето ни за репродуцирането като за 18 век е невероятно и нелогично, безапелационен е специалистът. По думите му през днешния ден светът е радикално друг от този преди век или два.

Светът преди години няма съвсем нито една пресечна точка с живота в този момент. В тази връзка потвърждавайки, че младите мислят единствено за себе си и не извършват уговорката си към обществото за репродуциране, е доста неверно. " Стоварваме голям товар върху младите ", добави Бърдаров в Българска телеграфна агенция.

Той се базира на статистика на Евростат за раждаемостта в Европейски Съюз за 2017 година. На дъното по този индикатор е Италия с 7.6 промила (7.6 на 1 000 жители), Гърция с 8.2 промила, а раждаемостта у нас е 9 промила.

В същото време страната ни има голям негативен приръст. Следователно повода за демографските проблеми у нас би трябвало да се търси другаде. Според Бърдаров тази причина е, че у нас има извънредно висока смъртност.

Данните на Евростат сочат, че през 2017 година България оглавява статистиката за смъртност в Европейски Съюз. У нас са регистрирани доста високи стойности - 15.5 промила (15.5 на 1 000 души от населението).

Експертът уточни и други данни, съгласно които в България има общини, в който общата смъртност надвишава 30 промила.

По думите на Бърдаров популацията на България в действителност понижава бързо, българите в България били към този момент под 7 милиона.

Данните от разбора сочат, че за интервал от единствено 25 години популацията на страната ни е намаляло с 500 000 души в резултат на ниската раждаемост (9.1%), високата смъртност (15.1%) и сериозните стойности на естествения приръст (-6%).

Освен това обаче популацията ни е намаляло с 1 милион души, които са предпочели да изоставен страната.

Ако през 1992 година в страната е имало 8 487 хиляди българи, то те през днешния ден са 7 075 хиляди.

Тук Бърдаров вмъкна и казуса с циганския етнос. По неофициални експертни данни ромите в страната са към 700-800 хиляди души. Очаква се тази численост непрестанно да пораства.

Следователно имаме потребност от съответно решение, което да даде същински резултати. " Най-ефективни са простичките модели и решения. Няма бързи и лесни решения ", уточни той.

Например ромите - в политиките си за интеграция до момента са допускали много неточности и неправилни подходи. " Обединяваме ги под един знаменател, а те са извънредно комплицирани като конструкция ", изясни специалистът и добави, че те имат доста мощна етнопсихология, която не се трансформира с времето и която не е европейска.

По думите на експерта би трябвало към този момент да не приказваме за национална демографска политика, а да се приказва за районни демографски политики, които да регистрират спецификата на обособените райони, етнопсихологията на популацията, репродуктивните и миграционни настройки, цялостната социално-икономическа конюнктура.

Георги Бърдаров: " Решението - обучение, обучение, обучение! "

Той даде образци. В учебно заведение в град Куклен да вземем за пример усвоили метод, чиито резултати довели до това 100% от девойките да завършат приблизително обучение. Подходът " години диалози, положителни образци, диалози, положителни образци, диалози... до момента в който обърнем съзнанието на популацията ".

Моделът в Стрелча също бил впечатляващ. Там почнали да ангажират циганчетата в извънкласни спортни или културни занимания. Само за 1 година посещаемостта в учебно заведение се покачила с 40%, тъй като децата не били допускани до извънкласните занимания, в случай че не посещават учебно заведение.

Като приказваме за демография в България, би трябвало да приказваме и за развиване и за бъдеще, изясни лекторът и добави, че верните подходи са два - задържане на младите в страната и връщане на тези, които към този момент са избягали.
" Абсолютно факсимиле е това, че тези, които към този момент са избягали, няма да се върнат ", отсече той.

Как да стане това? Според Бърдаров посоките са 4 на брой.

Първо - би трябвало да се реши казусът с образованието, тъй като то е доста надалеч от потребностите на пазара на труда.
Второ - би трябвало да се обезпечи реализация на хората.
Трето - приходи - страната би трябвало да се грижи повече за популацията си, осигурявайки му помощи при раждане.
Четвъртото - обществена сигурност - повече и усъвършенства детски градини или учебни заведения.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР