В България се диша спокойно, опозицията е в парламента, жива

...
В България се диша спокойно, опозицията е в парламента, жива
Коментари Харесай

Волгин попитал Митрофанова...

В България се диша умерено, опозицията е в Народното събрание, жива и здрава, не е в пандиза или колониите, всекидневно има медийни изяви, а в издържаните с парите на данъкоплатците публични медии се чуват всевъзможни отзиви, постоянно - 100% прокремълски. Ето подобен отговор се дължеше на представителя на съветското Министерство на външните работи Мария Захарова, която е в листата на глобени от Европейски Съюз лица поради войната в Украйна, след въпроса ѝ " А може ли към момента да се диша в България ". Иронията бе във връзка решението на Програмния съвет на БНР да спре изявление с посланика на Русия Елеонора Митрофанова, записано от журналиста Петър Волгин за предаването " Политически НЕкоректно ".

Това е второто изявление за български публицист, което Митрофанова дава през 2023 година - първото беше пред журналиста Мартин Карбовски за YouTube канала му и скандализира поради пропагандата да се гласоподава за Костадин Костадинов (лидера на прокремълската " Възраждане ", бел.а.). Българското външно министерство тогава окачестви изказването като " несвоевременно ".
Сюжетът
Първо обстоятелствата. На 14 декември, в 17.18 ч, предаването " Политически НЕкоректно " разгласява анонс в страницата си във Facebook, че дипломат Митрофанова ще бъде съботният посетител по тематиките за: " резултата от разрушаването на Паметника на Съветската войска върху българо-руските отношения; какво би трябвало да стане, с цел да бъде комплициран завършек на военните дейности в Украйна; най-важните акценти от годишната конференция на Владимир Путин; Русия дефинитивно ли се отхвърли от задълбочени контакти с евроатлантическия свят за сметка на възстановяване на връзките си с Глобалния Юг или въпреки всичко може да има възобновление на положителните връзки със Съединени американски щати и съдружниците им? ".

На идващия ден, петък, 15 декември, на първо време реагира украинското посолство. Според позицията му " присъединяване на представител на страна агресор в предаване на национална медия не е полемика или продан на отзиви, а неприкрита поддръжка на кремълския режим ". Но посолството оповестява още нещо - че е изпратило публично послание до Народното събрание и виновните институции на Република България с искане да се сезират всички регулаторни и способени органи за нарушаването на професионални, морални и етични стандарти от страна на предаването " Политически НЕкоректно " в БНР. След това се появява и формалната позиция на ПГ на Движение за права и свободи, декларирана от ръководителя ѝ Делян Пеевски, съгласно който гостуването на Митрофанова в публичното радио е " груба проява на неуважение на националния суверенитет, общоевропейски позиции и полезности, както и тъпчене на националните ползи на България ". Останалите от евроатлантическото болшинство не са реагирали.
Има ли нещо ново?
Известна е ролята на посланиците - като представители на държавните управления си те работят като представители на ползите и политиките им. Така че Митрофанова надали би коментирала " съветската специфична интервенция в Украйна " и демонтажа на ПСА/МОЧА по метод, друг от формалните позиции на Кремъл. В този смисъл възбраната да бъде излъчено изявлението провокира по-голяма сензация, в сравнение с в случай че беше излъчено. Не е мъчно този резултат да бъде изчислен. Единственото незнайно е степента на наглост и провокации, защото си разрешава такива по адрес на българските управляващи.

Действията на украинското посолство не изненадват, по-скоро са предвидими. Също и реакцията на Движение за права и свободи, на което не може да се отхвърли, че от известно време е поредно в обществените си позиции по отношение на режима в Кремъл, войната в Украйна, а и дейностите на Митрофанова. През ноември да вземем за пример Пеевски дефинира като " надменно и безочливо " държанието ѝ, задето " си разрешава да заключва и отключва християнски православен храм, да дава оценки на правовата страна и нейните държавни органи… "
Недосегаеми в БНР
Не прави чест реакцията на управлението на БНР, което в началото позволи, а по-късно спря изявлението. Като във всяка огромна медия, предаванията с техните посетители и тематики и всичко, обвързвано с ежедневната работа, се възнамерява и разисква на оперативки, в това число и записа на Митрофанова.

Програмният съвет на БНР, директно зависещ на генералния шеф, взема решение да не се излъчва откакто от Движение за права и свободи припомнят, че " по Конституция и закон, публичните медии обезпечават посредством програмната си политика отбрана на националните ползи и общочовешките полезности ", както и отговорността на генералния шеф на БНР за програмната политика. Вероятно и това решение на управлението на радиото би могло да се предвижда с огромна степен на възможност.

Програмният съвет коментира основанията, на които го е спрял. Нарушени са член 5 от Етичния кодекс и точки 7.3, 8.1 и глава 13 от публицистичните стандарти, които изискват интервютата да бъдат безпристрастни, да не наподобяват благосклонни към позицията на събеседника и регламентират правилата при отразяване на военни дейности и позиции на враждуващи страни. " Затова, на съображение т. 13.1 от Редакционните стандарти на БНР, Програмният съвет предложи на управлението на стратегия " Хоризонт " изявлението да не бъде излъчено в ефир ". Няма обаче да чуем какви са били основанията на управлението на " Хоризонт " да го позволи.
Добре написани стандарти
Редакционните стандарти на БНР са добре написани, както и Етичният кодекс, някои пасажи от който са съвсем като от The BBC’s Editorial Standards - единствено някои. А член 5 е озаглавен " Безпристрастност " и изисква от работещите в БНР да обезпечат две и/или повече гледни точки в границите на предаването, където се дискутира тематиката, " да се въздържат от волно или несъзнателно репродуциране на пропагандни възгледи на непознати страни в областта на външната политика и историята ", също по този начин " да бъдат опозицията на събеседника си, в случай че виждат пропагандно говорене и да обяснят наложително на аудиторията, че слуша пропагандни тези ".

Добре е, че от време на време ги четат. Лошото е, че в този момент негативите са за тях, за Волгин - аплодисменти, а глобеният по " Магнитски " Пеевски по този начин и не наподобява по-голям евроатлантик. Митрофанова пък получава по-голяма тежест от действителната.

" В обстановка, когато демонтажът на ПСА нагнетява публично напрежение, е ясно, че в предаването би трябвало да бъде поканен - онлайн или на запис, и събеседник, който ще изрази друга позиция, друга, в случай че не и изцяло противоположна на формалната съветска позиция ", разяснява във Facebook дългогодишният сътрудник на БНР в Стара Загора и създател в уеб страницата " За истината " Венелина Попова.
Наказанието за агитация: забележка
Пристрастията на водещия Петър Волгин са обществено известни посредством ефира на БНР. През юни 2021 Общественият съвет на БНР излезе с позиция по отношение на негов материал - " Политкоректният рев за Протасевич ", " в който атакува отвлечения от беларуските управляващи публицист Роман Протасевич и повтаря тезите на президентите на Беларус - Александър Лукашенко, и на Русия - Владимир Путин ", на фона на репресиите против медиите в Беларус. Миналата пролет оперната певица Александрина Пендачанска напусна Обществения съвет на БНР поради проруската агитация и дезинформация в " Политически НЕкоректно " на Волгин. Причината е обявената подправена вест от съветски организации, че " бойците от батальона " Азов " в Мариупол са задържали два кораба, като единият е " Царевна " с българските моряци ".

" … за жал установявам, че няма действителен резултат от нашето гледище дезинформацията и пропагандата в предаванията, водени от Петър Волгин, да бъдат прекратени ", написа Пендачанска на генералния шеф на БНР Милен Митев. БНР наказа Волгин - със забележка. През март т.г. Съветът за електронни медии разгласява отчет от мониторинг на излъчвания на стратегия " Хоризонт " за войната в Украйна в интервала 24 февруари  - 15 март 2022. Един от изводите му е, че " зад фасадата на законния принцип на плурализъм на мненията, преекспонирайки го като опрощение, в изданията на " Политически НЕкоректно " с водещ Петър Волгин се популяризират опорни точки на една нападателна антизападна агитация и съветска дезинформация. " Гостите, водещият и създателите на рубрики рядко изричат противоположни мнения по обсъжданите тематики ".

Журналистът капитализира рецензиите против себе си, обрисувайки се като жертва на репресии в името на свободното слово, храбрец, който показва различна(та) позиция, преследван от жълтопаветни инквизитори-евроатлантици. В ефира на публичната медия БНР. Със същите гледни точки обаче изобилстват купища уеб сайтове, а и излъчвания в други медии - частни. България неслучайно е посочена като европейската страна с най-слаби съпротивителни сили против съветските хибридни офанзиви.

В " Политически НЕкоректно " с другия водещ - Силвия Великова, съпредседателят на Демократична България Христо Иванов разяснява през вчерашния ден, че трибуната на БНР е народен запас и това по какъв начин да се употребява тя би трябвало да бъде въпрос на ясни стандарти.

" Може ли в Русия да се подлагат на критика ръководещите? " - попитал Волгин, по личните му думи, дипломат Митрофанова. " А къде може?! ", измъкнала се тя. В " Политически НЕкоректно " да вземем за пример. Но поради рецензия на властта в Русия Петър Волгин, който е избрал името на великата съветска река за креативен псевдоним, щеше да е задграничен сътрудник.

***
Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР