В България са налични всички мерки, които могат да вземат,

...
В България са налични всички мерки, които могат да вземат,
Коментари Харесай

Според бранша у нас се взимат всички мерки за стабилността на застрахователния пазар

В България са налични всички ограничения, които могат да вземат, с цел да имаме убеденост за стабилността на пазара. Това съобщи в изявление за БНР ръководителят на Асоциацията на българските застрахователи Светла Несторова .
„ За мен единствената линия на бизнес, която заслужава спомагателни старания и наблюдения и носи в себе си проблеми и опасности е „ Гражданската отговорност, тъй като наградите в нея са явно незадоволителни, съгласно регулатора, а резултатите от това виждаме при „ Олимпик “.
След отнемането на лиценза на кипърския осигурител „ Олимпик “, над 200 хиляди автомобила в България остават без наложителната застраховка „ Гражданска отговорност “. Несторова е безапелационна, че е изцяло реалистично сключването на полиците от пострадалите в точния момент, поради съществуването на доста места, където може да се направи това. Застрахователните брокери ще работят през уикенда с удължено работно време, с цел да може да поемат доста клиенти. Тя обаче предложи сключването на полицата да не се отсрочва:
„ Тук не става въпрос за заплахата от наказания, които вероятно биха били понесени заради липса на „ Гражданска отговорност “ – това не е казусът. Проблемът ще е, в случай че в същото време се случи пътно транспортно произшествие. Дори може да не участваш в него, а може да си паркирал. Тогава никой гаранционен фонд – нито кипърския, нито български, просто няма на какво да разчиташ в такава обстановка. Моля, никой да не отсрочва това, а всички по най-бързия метод да потърсят медиатор или новоизбрания си осигурител, с цел да създадат такава застраховка “.
Несторова уточни, че първото известие за казуса е от месец май. По думите й тези, които са претърпели ПТП в интервала на влизането на застрахователя в несъстоятелност, ще бъдат покрити от Кипърския гаранционен фонд. Хората, сключили полици през април, за които застрахователният интервал не е изминал – те могат да аплайват за връщане на наградата за неизтеклия интервал на покритие, изясни Несторова, само че добави, че не е несъмнено дали те ще бъдат обезщетени.
„ Ако български осигурител продава полици в Европейски Съюз на база на независимост на даване на услуги или независимост на определяне, той ще прави вноски в съответните гаранционни фондове на съответните страни, в които е продал полици, само че в случай че нещо се случи с подобен осигурител, отговорността за всички тези полици, продадени на територията на Европейски Съюз, ще се носи от Българския гаранционен фонд. Гаранционният фонд събира пари от всички такива застрахователи, продаващи „ Гражданска отговорност “ у нас, само че когато има обстановка на банкрут, локалният гаранционен фонд носи тази отговорност “.
Според Светла Несторова взаимоотношението сред българските и кипърските държавни институции ще сработи. „ Не виждам за какво би трябвало да се чакат проблеми сега. Кипърското законодателство е много ясно “, акцентира тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР