В България са диагностицирани само 50% от астматиците и много

В България са диагностицирани само 50% от астматиците и много ...

Само половината от хората с астма у нас са диагностицирани.


В България са диагностицирани само 50% от астматиците и много често пациентите с астма не свързват симптомите си с лош контрол на заболяването. Това съобщи началникът на клиниката по алергология в Александровска болница доц. Мария Стаевска в четвъртък по повод предстоящата информационна кампания “СТОП на астмата!“. Тази година кампанията по повод Световния ден за борба с астмата 7 май е с фокус върху 4 важни клинични подхода: симптоми, тест, оценка на резултата, преоценка на терапията.

Между 50 и 75% от пациентите имат леки форми на астма, а 10% са с тежка астма.

От 10 години Клиниката по клинична алергология на Александровска болница е един от най-активните експертни центрове за пациенти с тежка астма, в която се лекуват 150 души с тежки форми на заболяването годишно.

“Пациентите с астма не свързват симптомите си с лош контрол на заболяването. При 45% от тях астмата не е в контрол, но 84% от тези пациентите вярват, че заболяването им е добре контролирано, а 70% от тях не приемат астмата си за сериозна“, коментира Стаевска.

Висок процент, от 30 до 40% от всички астматични пристъпи в спешен център са при пациенти, диагностицирани с лека астма.

Източник: mediapool.bg