В България родителите имат по-големи очаквания за това кога децата

...
В България родителите имат по-големи очаквания за това кога децата
Коментари Харесай

Родни Бригс: Искаме да научим децата да мислят

" В България родителите имат по-големи упования за това по кое време децата учат избрани математически концепции по отношение на канадците ", отбелязва Родни Бригс

© Надежда Чипева Визитка
Родни Бригс е президент и съосновател на най-голямата интернационална мрежа от частни учебни заведения Maple Bear, основани на канадския учебен модел. Те оферират целия цикъл на обучение за деца от 6 седмици до 18 години. Учебната стратегия включва както районните специфики, по този начин и педагогическите практики на канадското обучение. От 2005 година насам мрежата от учебни заведения се е популяризирала до 41 хиляди възпитаници в 423 учебни заведения в 20 страни по света, измежду които Южна Корея, Виетнам, Турция, Съединени американски щати, Румъния. В София откриването на първото частно учебно заведение Maple Bear е планувано за 2020 година и е ориентирано към деца в предучилищна възраст. Родни Бригс приключва интернационалните връзки в канадския Университет Манитоба, след което преследва дипломатическа кариера и навлиза в просветителния бранш като вицепрезидент на Канадския център за обучение (CECN), от който се ражда и концепцията за Maple Bear. Как би трябвало да наподобява образованието в XXI век?

Никой не знае какво ще е нужно на деца в предучилищна възраст след 20 години. Затова съгласно мен запаметяването на информация не е толкоз значимо, колкото умеенето да стигат сами до нея, да я проучват и употребяват. Това е фокусът на образователната стратегия на Maple Bear - да развие у децата критическо мислене, с цел да могат да реагират и да се приспособяват към средата след 20 години.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Мислите ли, че обичайните просветителни модели учат децата по какъв начин да проучват информация?

Обикновено обичайният модел на учене е запаметяване на избран размер информация, последвано от изпит или тест. Това е малко по-различно от потреблението на научената информация.

Какво прави канадската просветителна система почтена за експорт?

Канадското обучение се нарежда доста високо в интернационалните ранглисти. В Maple Bear сме взели най-хубавите практики от тази система. Вземаме поради и районните специфики.

Въвеждането на локалните особености в учебните заведения се състои от две елементи. Едната е езикът, на който се преподава. Обикновено в началното обучение вкарваме двуезичен модел на образование, където 50% от предметите се преподават на британски език, 50% - на български да вземем за пример. Дугата част е обвързвана с обстоятелството, че учебните заведения ни би трябвало да бъдат утвърдени и лицензирани от локалното държавно управление. Затова би трябвало да вкарваме локалните разпореждания и предстоящи резултати от всеки стадий на просветителния цикъл, тъй че да отговорим на условията на локалното държавно управление. И това ни разграничава от интернационалните учебни заведения, които те потапят в непознатата просвета. Когато децата дойдат в Maple Bear, те учат по канадска методология и образователна стратегия, само че и по локалната, тъй като желаеме учениците да могат да се движат свободно и в двете системи.

Така след доста години, когато завършат първите зрелостници на Maple Bear в България, те ще могат да учат както тук, по този начин и оттатък океана. Ако се реалокират в различен български град, в който няма учебно заведение на Maple Bear, те ще могат безпроблемно да се включат в локалната просветителна система.

Maple Bear в този момент стартира да навлиза и в Европа. Защо избрахте точно България и Румъния като начални точки?

Фокусът ни е върху Централна и Източна Европа по две аргументи. От една страна, има търсене. От рухването на берлинската стена страните от района са в преход. Вече имат висококвалифицирана, западно насочена група от експерти като лекари, юристи, инженери. Много от тях са работили в чужбина или имат връзки с интернационалните компании и търсят интернационален модел на образование на високо равнище за децата си. Втората причина е малко по-неблагоприятна - няма предложение. Качеството на образованието в държавните учебни заведения в доста от страните в района се утежнява леко, тъй като няма задоволително обществени вложения в бранша.
На какъв стадий са учебните заведения в България и Румъния?

В България ще открием детска градина за деца в предучилищна възраст през март или септември 2020 година, според от това какъв брой бързо напредва градежът на постройките. Имаме проекти и за идващото равнище - главно обучение, само че още не са финализирани. Екипът ни изследва средата и в други български градове като Пловдив и Бургас. В началото на септември открихме детска градина в Сибиу, Румъния, строим и постройката за главно обучение, с цел да могат децата да преминат от предучилищната фаза непосредствено в идната. Развиваме проекти за учебно заведение и в Клуж-Напока.

Може би забелязвате, че не се насочваме безусловно към най-големите градове. Много от учебните заведения ни са отвън столиците, тъй като нормално частните учебни заведения не обръщат доста внимание на по-малките градове.

Какви преимущества има Maple Bear по отношение на към този момент съществуващите частни учебни заведения в България?

Това, което разграничава Maple Bear от метода, по който множеството учебни заведения оперират, е фокусът върху учениците. Учителят направлява децата. Идеята е да ги научим да мислят. Ще ви дам образец. Учебната стратегия на децата в предучилищна възраст (4- до 5-годишни) е разграничена на тематики. Да кажем, че учат тематиката " птици ", в границите на която учат математика, просвета, приказват на британски. Учителят сяда с децата в кръг, слага в средата яйце и ги пита какъв брой крепко мислят, че е то. Децата оферират хипотези, по-късно разсъждават по какъв начин да ги тестват. Но и научават, че е задоволително да не знаят отговора на въпрос. Важното е по какъв начин да го намериш. Това е образец за на практика способ на образование. Ако си дете, ще запомниш урока, тъй като е образен, забавен, ангажиращ.
Второто преимущество на Maple Bear е канадският модел на " потапянето " в непознат език. Канада е двуезична страна. Приемаме и доста имигранти, които би трябвало да интегрираме в локалната система. Ние сме международни специалисти в " потапянето " в езиковото образование. Учениците на Maple Bear в Южна Корея да вземем за пример - страна с език, който няма нищо общо с британския, приказват езика толкоз добре, колкото канадците.

Какво може да чака българският бизнес от позиция на уменията, които ще имат възпитаниците на Maple Bear?

Учениците ни са доста самоуверени, само че не арогантни. Те не се опасяват да контактуват, да задават въпроси, да работят. Защото са били в система, където това се предизвиква и им е разрешено да поемат интелектуални опасности. В програмата акцентираме и на полезности като работа в екип и съдействие.

Трето, те ще могат да приказват свободно на британски. С акцент или без, това е без значение за бизнеса. Важното е, че ще владеят езика. За положително или неприятно, британският е езикът на бизнеса по света. България не е огромна страна, тъй че би трябвало да притежавате това умеене, с цел да сте свързани с външния свят.

Друг фокус са технологиите, които са от основно значение през днешния ден. Ние вкарваме " компютърното мислене " (computational thinking) още в детската градина. Това не е програмиране. Ние учим децата по какъв начин да мислят за програмирането, по какъв начин да разбият една задача на по-малки такива. Езиците за програмиране са просто това - езици. Идеята е децата да знаят по какъв начин да изградят едно изречение, един цикъл. Защото кой знае къде ще е програмирането след 20 години.

Защо сте избрали франчайз като модел на разгръщане?
Ако би трябвало да откриваме учебни заведения със лични средства, ще ни излезе скъпо. Ще растем, само че доста постепенно. Единственият метод да се развиваме бързо е посредством франчайз, където получателят прави инвестицията. Но ние не приказваме за Maple Bear като франчайз, а като учебни заведения. Моделът е много друг по отношение на този на Starbucks и McDonalds. Всяко от учебните заведения в България, Румъния или Корея има личен темперамент и особености.

Къде планирате да позиционирате Maple Bear като ценова категория в България?

Както знаем, частните учебни заведения са скъпи. Разбира се, опитваме да предлагаме колкото можем по-ниска цена, само че качеството на образованието е от първостепенна значимост за нас. Затова цените ни са малко по-високи. Обикновено по света се нареждаме на към 75% от локалната ценова канара, като 100% е най-скъпото учебно заведение. Ще бъде във високата класа от учебни заведения, малко по-скъпо от френското частно учебно заведение в София да вземем за пример.

Образованието се трансформира от ден на ден в бизнес. Как балансирате сред финансовите резултати и генерирането на стойност за обществото, което е една от задачите на образованието?

Ще се радваме, в случай че държавните управления финансираха образованието изцяло. Но това не се случва. Фокусът ни е върху качеството. Винаги споделяме на притежателите си, че качеството е преди облагата, тъй като желаеме да създадем нещо, което да издържи 100 години. Това не е жилищен комплекс, с цел да търсим бърза облага. Също по този начин имаме стратегия, която цели да накара децата да са наясно, че са привилегировани и има други хора, които не са. И те би трябвало да оказват помощ по някакъв метод на обществото. Не бих желал някой да мисли, че образоваме бъдещия хайлайф. Ние образоваме хора, които може да станат част от тази група, само че желаеме да сме сигурни, че знаят какво би трябвало да се направи, с цел да се реализира повече тъждество в обществото.

Какви компликации изпитвате при адаптирането на канадския модел в страни като Южна Корея, където фокусът е мощно върху запаметяването и проби?

Родителите са идентични на всички места - желаят най-хубавото обучение за децата си. Заради личния им опит или локална просветителна система обаче доста родители желаят същото, което виждат към тях за децата си. На доктрина знаят, че канадският модел е по-добър, само че средата и културата ги кара да споделят да, само че къде е образователната тетрадка да вземем за пример. Затова отделяме време да обучим и родителите. В България да вземем за пример знаем, че има огромен акцент върху математиката. Тук родителите имат по-големи упования за това по кое време децата учат избрани математически концепции по отношение на канадците. Затова изместваме програмата напред, както вършим и в Азия. Защото това са упованията на локалния пазар.

Интервюто взе Лилия Игнатова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР