В България редовно се нарушават правата на работниците. Страната ни

...
В България редовно се нарушават правата на работниците. Страната ни
Коментари Харесай

В България редовно се нарушават права на работниците

В България постоянно се нарушават правата на служащите. Страната ни е сложена в „ златната среда " - група 3 на листата за нарушени права на хората на труда, оповестен годишно от Международната конфедерация на профсъюзите (МКП). Докладът бе показан на юбилейната среща за 100-годишнината на МОТ в Женева от генералният секретар на МКП Шарън Бъроу и президентът на КНСБ Пламен Димитров в качеството му на ръководител на комитета за синдикални и човешки права към МКП.

Списъкът на интернационалния профсъюз включва общо 6 групи. В нашата са Полша, Испания, Англия, Канада, Албания, Австралия и още няколко страни от Африка и Азия.

В първа група с най-хубави условия на труд са Австрия, Дания, Финландия, Исландия, Германия и други Единствената източноевропейска страна в тази компания е Словакия.

Най-лошите страни за работа, съгласно МКП, са Бурунди, Централно африканската република, Палестина, Либия, Судан, Сирия, Йемен.
Докладът осветява и други притеснителни данни. Най-големият растеж на страните, които пречат на служащите да се причисляват към профсъюз, се записва в Европа - 40 на 100 от страните на континента не дават на хората на труда обезпеченото им право за синдикално участие, а 50 на 100 от европейските страни нарушават правото за групово договаряне през 2019 година по отношение на 20% година преди този момент. Системни извършители в тази област са Босна и Херцеговина и Румъния, до момента в който Беларус, Гърция и Турция се правят оценка като даващи „ никаква гаранция за правата ".

Компаниите с най-големи провинения в Европа са „ Райън еър ", записана като извършител на човешки права на четири континента, „ Амазон ", „ Юбер ", новото летище на Истанбул, производителя на гуми Goodyear.

Докладът акцентира и тревожното повишаване на броя на убитите, задържани и заплашвани служащи в Европа. Откроени са убийствата на синдикални водачи в Турция - на Абдула Карачан от синдиката на работещите в промишлеността за преправка на гума и химия и в Италия - синдикалистът Сумайла Саско.

Докладът на МКП потвърждава, че има още доста работа, която би трябвало да се свърши за възстановяване на живота и правата на служащите, в това число и в Европа, акцентира Пламен Димитров при представянето на данните.

Работниците в целия свят би трябвало мога да се провеждат без боязън и да договарят групово своите права, без да ги заплашват, че ще бъдат уволнени, пребити или даже убити, съобщи българският синдикален водач.

„ Нито един служащ не би трябвало да бъде оставен „ зад борда ", тъй като неговият шеф е измислил бизнес модел, който загърбва отговорността му да пази работните места или пък държавното управление му отхвърля да вкара законодателство, с което да го отбрани. Все повече държавни управления са съучастници в улеснението на трудовата употреба, защото служащите са принудени да работят в неофициалния бранш на стопанската система ", съобщи генералният секретар на МКП Шаран Бъроу.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР