В България протестът на майките на деца с увреждания продължава

...
В България протестът на майките на деца с увреждания продължава
Коментари Харесай

Ето как се грижат в Германия за хората с увреждания

В България митингът на майките на деца с увреждания продължава към този момент месеци. А по какъв начин стоят нещата в Германия? На какви помощи могат да разчитат тук хората със специфични потребности?

Повече грижи и по-добра интеграция на хората със специфични потребности - това е главното искане на протестиращите в България родители на деца с увреждания. Много от тях виждат страните от Западна Европа като пример за сполучлива обществена политика. Да вземем за образец Германия, където живеят близо 10 милиона души със специфични потребност, написа " Дойче Веле България ". Как немската страна се грижи за тях?

Степен на неработоспособност

Степента на неработоспособност в Германия се мери през 10 - от 20 до 100. Хората с неработоспособност над 50 (повече от 7 милиона немски граждани) получават така наречен „ уверение за тежко увреждане “. Документът е годен най-много 5 години. След приключване на този интервал удостоверението може да бъде удължено до два пъти без особени формалности. На третия път са нужни нова молба и нов обзор. Удостоверението за неработоспособност може да бъде и безсрочно, в случай че пациентът има трайно увреждане без изгледи за смяна.

Потребности

Хората с увреждания постоянно се нуждаят от помощ даже при най-обикновените действия от всекидневието. В немското опазване на здравето важат пет степени на нужда. Най-високата 5-а степен се дава на лица с извънредно тежка форма на увреждане, довело до загубата на двигателна функционалност и в четирите крайника.

За да дефинират равнището на нужда, представители на Медицинската работа към здравните каси (Medizinischer Dienst der Krankenversicherung) правят оценка лицето със специфични потребности в шест категории: „ подвижност “, „ когнитивна и отзивчива дарба “, „ държание и душевен отклонения “, „ самогрижа “, „ справяне с медицински потребности “ и „ ежедневни действия “. Всяка категория има друго процентово присъединяване в крайната оценка. Най-голяма тежест (40%) има „ самогрижата “, където специалистите преценят дали лицето е в положение да се храни, облича и употребява тоалетна без непозната помощ.

Потребностите на деца със специфични потребности се дефинират, откакто техните индикатори във всяка от категориите се сравнят с тези на деца с обикновено развиване. При бебетата до 18 месеца най-важно е да се види дали имат компликации при храненето.

Освен изброените дотук шест категории, съществуват още „ домакинство “ и „ извъндомашни действия “. В категорията „ домакинство “ специалистите от Медицинската работа би трябвало да открият дали и доколко уврежданията на даден човек му пречат да пазари, готви, чисти и контактува с администрацията. Категорията „ извъндомашни действия “ взима поради напредването отвън дома, използването на градски превоз, присъединяване в мероприятия и визитата на градина, учебно заведение или работно място. Точките в категориите „ домакинство “ и „ извъндомашни действия “ не са част от крайната оценка, те единствено оказват помощ за правене на самостоятелен проект за грижа.

Домашни грижи

Здравноосигурените със степен на нужда от 2 до 5, които имат потребност от помощ вкъщи, могат да получат обезщетение в натура или парично обезщетение. Обезщетението в натура планува домашните грижи да се поставят от чиновници на амбулаторни центрове или професионални болногледачи. Задачата на тези асистенти е да оказват помощ на нуждаещия се при къпането, обличането и ходенето до тоалетна. Освен това те могат да оказват помощ в семейството, като пазарят, готвят или чистят. Грижата за хора с увреждания включва и действия от свободното време - занимания, разходки, игри. Грижите за нуждаещия се могат да се поемат и от родственик. В този случай лицето с увреждания има право на парично обезщетение.

Хората с потребности от 3-а степен могат да получават месечно обезщетение в размер на 545 евро или обезщетение в натура на стойност 1298 евро. Инвалидите с най-висока потребност от помощ получават месечно обезщетение от 901 евро или 1995 евро в натура.

Здравната каса дава спомагателни 40 евро на месец за помощни средства за дома. Такива са да вземем за пример седалките за душ и болничните кревати. Освен това лицето с увреждане може да получи еднократна финансова помощ до 4000 евро за пригаждане на входната врата и банята и за монтирането на стълбищен асансьор.

Пътуване, налози и детски надбавки

За огромна част от хората с увреждания в България пътуването с градски превоз е немислимо, защото множеството спирки и транспортни средства не са приспособени към техните потребности. В Германия е иначе: на множеството гари и метростанции има асансьори, а рейсовете и мотрисите са пригодени за прилагане от инвалиди. Очаква се до 2022 година всички гари, рейсове, влакове и метра в Германия да наподобяват по този метод. Хората с тежки увреждания могат да употребяват услугите на градския превоз против 80 евро на година. За съпоставяне: постоянната цена на една месечна карта в западните провинции е към 60 евро. По време на пътуването инвалидът може да вземе със себе си и компаньон.

Хората със специфични потребности употребяват и данъчни облекчения. В взаимозависимост от степента на неработоспособност, облекчението върху годишния ДОД варира сред 310 и 1420 евро. При тежки увреждания като цялостна слепота то може да доближи 3700 евро. Ако лицето с увреждане е дете, данъчните облекчения се употребяват от родителите. А притежателите на автомобил биха могли да се освободят напълно или най-малко отчасти от заплащане на годишен налог.

В Германия детски надбавки се получават минимум до навършване на 18-годишна възраст. Родителите на деца с увреждане могат да продължат да ги получават и по-късно, в случай че приходът на детето е непълен за неговата прехрана. Според немските закони, за издръжката на едно крепко дете са нужни най-малко 9000 евро на година. Сумата за деца със специфични потребности е по-висока.

Интеграция в обществото

Задачата на немските обществени служби е да лимитират отрицателните последици от всяко увреждане и качествено да интегрират хората с увреждания в обществото, се споделя в листовка на немската Асоциация на хората с увреждания.

В Германия интеграцията стартира овреме. Децата с увреждане могат да посещават безвъзмездни лечебно-педагогически или интегративни детски градини. Групите в така наречен интегративни градини се състоят от деца със специфични потребности и такива с обикновено развиване. Всички деца в Германия, в това число тези с увреждания, са задължени да вървят на учебно заведение. В множеството случаи родителите имат право да избират сред нормално учебно заведение и такова за възпитаници със специфични потребности. Училища за деца с увреждания има във всички немски провинции. Ако ученикът се нуждае от помощник или компаньон, обществените служби поемат разноските за него. Здравната каса пък би могла да обезпечи за хората с увреждания и разнообразни помощни средства, да вземем за пример специфичен компютър.

Онези, които желаят да посещават университет, могат да финансират следването си с пари по Закона за подкрепяне на образованието (BАföG). Размерът на месечната поддръжка зависи от образователното заведение и житейската обстановка на претендентите. Най-високата месечна прехрана за студенти, които не живеят при родителите си, възлиза все още на 735 евро. Държавата може да помогне на студентите със специфични потребности, като им обезпечи компаньон и специфичен компютър или поеме разноските за жестомимичен преводач. Освен това сесиите за студентските изпити могат да бъдат удължени, в случай че увреждането попречва тяхното обикновено протичане.

Трудова претовареност

Германската Интеграционна работа оказва помощ на хората със специфични потребности при търсенето на работно място и служи като медиатор сред претендентите и техните бъдещи работодатели. При сполучливо назначение Агенцията по заетостта може да обезпечи помощник за работното място. Асистентите оказват помощ да вземем за пример на хора с повредено зрение, като им четат служебните документи. Хората с увреждания, които не са в положение да работят най-малко три часа на ден, могат да посещават така наречен „ Работилници за хора с увреждания “, каквито има в цяла Германия. Месечното заплащане в тези предприятия е приблизително 211 евро.

Над 400 000 души годишно подават документи за инвалидна пенсия. В Германия тази пенсия може да бъде цялостна или непълна. Хората с увреждане, които не са в положение да работят най-малко три часа на ден, се считат за нетрудоспособни и имат право на цялостна инвалидна пенсия. Лицата, които могат да работят сред три и шест часа на ден, получават единствено половината.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР