В България пристига експертна мисия от Главна дирекция Здравеопазване и

...
В България пристига експертна мисия от Главна дирекция Здравеопазване и
Коментари Харесай

Експерти от ЕК проверяват изрядни ли са мерките на българските ветеринари за ограничаване на чумата

В България идва експертна задача от Главна дирекция " Здравеопазване и политика за потребителите " в Европейската комисия. Целта е на място да се откри дали ограниченията, подхванати от българските ветеринарни управляващи за ограничение на болестта от чума, подхождат на условията, разпоредени в европейското законодателство.

В момента икономическите ограничавания са наложени единствено за шест села в две общини, в които има установени огнища на болестта, изясни пред БНР шефът на Агенцията по храните Дамян Илиев: „ В случай че стартират да излизат и други огнища, както и при положение, че те не са съгласни, че сме задоволително прецизни в контрола - допустимо е да бъдат върнати глобите назад за областите Ямбол и Бургас “.

Обстановката в ямболското село Шарково е спокойна след митингите през почивните дни поради евтаназирането на близо 4000 овце и кози поради чумата. Все още не е ясно дали през днешния ден умъртвяването на животни в село Шарково ще завърши. В селото останаха живи 160 овце и кози.

Вчера от държавната осведомителна работа оповестиха, че по предписание на премиера Бойко Борисов действен щаб ще координира ограниченията против разпространяването на чумата по дребни преживни животни. Щабът ще следи и поддръжката, която се оказва на стопаните. Оперативният щаб ще работи до преодоляване на обстановката. В състава на щаба влизат министрите на земеделието и на вътрешните работи, изпълнителният шеф на Агенцията по храните, ръководителят на ДАНС, шефовете на Министерство на вътрешните работи в Бургас и Ямбол и представители на Главна дирекция " Гранична полиция ".

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР