В България предстои да се налеят огромни средства в системите

...
В България предстои да се налеят огромни средства в системите
Коментари Харесай

Радев: Израел превръща пустинята в градина, България - обратното

 В България следва да се налеят големи средства в системите за водоснабдяване и е извънредно значимо тези средства да се употребяват ефикасно и дейно. Преди да ги изразходваме на парче, добре е да се поучим от положителните практики и опита на други страни. Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти откакто посети компанията, която ръководи водните запаси на град Йерусалим. Държавният глава е на посещаване в Израел за присъединяване във възпоменателната гала във връзка отбелязването на 75-ата годишнина от освобождението на Освиенцим и Деня за възпоменание на Холокоста.

" Удивително е да се види по какъв начин извънредно бедният на вода Израел, в който над 70% от водоснабдяването идва от обезсоляване на морска вода, трансформира пустинята в градина. Богатата на води България, назад, върви в другата посока и то заради неналичието на ясна визия и на положително ръководство “, акцентира Румен Радев.

 По думите на президента Израел явно има дълготрайна ясна визия, рационална политика и най-много положително ръководство. Загубите по водопреносната система на град Йерусалим са 7% за година, а разпределението на водата и нейното качество се следят в действително време.

Държавният глава уточни, че е получил увещание от президента Реувен Ривлин,  от ръководителя на Народното събрание Юли-Йоел Еделщайн, както и от компанията, която ръководи водните запаси на Йерусалим, че са подготвени да окажат експертна помощна страната ни във връзка с водния бранш. " Надявам се българското държавно управление да се възползва от тази опция “, акцентира още президентът.

По-рано денем Румен Радев посети Центъра за мир и нововъведения “Перес “, учреден през 1996 година от израелския общественик Шимон Перес. Организацията има за цел да укрепва мира и разговора в Близкия Изток, посредством съвместни  планове в стопанската система, медицината, образованието и спорта, както и да предизвиква разговора сред хората. По думите на президента, всяка страна, която почита своето минало и мисли за своето бъдеще, би трябвало да има сходен център. " Ние също можем да покажем значително от своите заслуги пред света в разнообразни области на науката и нововъведенията, което да въодушевява младежите “, разяснява президентът и добави, че това е още една евентуална сфера на партньорство сред България и Израел.

В Йерусалим Румен Радев посети и компанията за самостоятелни коли Mobilеye, която започва като производител на програмен продукт за улеснение на пътния трафик и усъвършенстването на градската среда и сега в партньорство с водещи автомобилни производители в света, работи върху внедряването на самостоятелни коли. С създадения от нея изкуствен интелект се създават и устройства в поддръжка на хора със слухови и зрителни усложнения, които подкрепят тяхната социална интеграция.

Утре българският президент ще съставлява страната ни на Петия интернационален конгрес за Холокоста в мемориала " Яд Вашем “. На формалното събитие, с което ще бъде маркирана 75-ата годишнина от освобождението на Освиенцим и Деня за възпоменание на Холокоста ще участват над 40 държавни и държавни ръководители от целия свят. По-късно в Тел Авив Румен Радев ще участва на премиерната прожекция на израелско-българския документален филм " Следващото потомство “ на българския режисьор Димитър Гочев. След края на кино лентата президентът ще се срещне с представители на българската общественост.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР