В България предприемаме всички мерки за ограничаване разпространението на заболяването

...
В България предприемаме всички мерки за ограничаване разпространението на заболяването
Коментари Харесай

Борисов поиска от ЕК парите за чумата по свинете

В България подхващаме всички ограничения за ограничение разпространяването на болестта Африканска чума по свинете, съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с еврокомисаря по опазване на здравето и сигурност на храните Витянис Андрюкайтис. Това заяви пресцентърът на Министерския съвет.

Премиерът Борисов означи, че за задачата в страната се ползва проект, направен от Министерството на земеделието, храните и горите, който включва засилен надзор на граничните контролно-пропускателни пунктове, ограничения за биосигурност в свиневъдните обекти, осъществяване на осведомителна акция, осъществяване на стерилизация на площи и артикули, непрекъснат епизоотологичен контрол и съкращаване на популацията от диви прасета.

Министър-председателят посочи, че с цел да бъдат приложени с цялата си мощ тези ограничения, се употребява сериозен финансов запас. Премиерът добави, че българското държавно управление е отпуснало 28 млн. лева за погашение на компенсации и използване на ограниченията за ограничение и очистване на болестта Африканска чума по свинете на територията на България. Съгласно процедурата на Европейската комисия се прави отчасти рефинансиране на направените разноски. Министър-председателят Борисов изрази вяра, че в най-кратки периоди Европейската комисия ще стартира да възвръща разноските, направени от България, по преодоляване на разнообразни болести по животните, включително и Африканската чума по свинете.

Според премиера Бойко Борисов разпространяването на заболяването АЧС е освен районен, само че към този момент и световен проблем, който носи големи загуби на засегнатите страни и който може да повлияе трайно освен върху избран бранш, а върху цели стопански системи и търговски партньорства.

По тази причина министър-председателят смята за извънредно значима координацията на дейностите в битката против АЧС в Европа. Бойко Борисов изрази убеденост, че експертната среща по въпросите на АЧС, чийто хазаин е София, ще способства за правенето на Глобална тактика за надзор и премахване на Африканската чума по свинете в международен мащаб.

Припомняме, че през днешния ден бяха открити 4 нови огнища на АЧС в Добричко и Велико Търново. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР