В България православните храмове са над 8000, като повече от

...
В България православните храмове са над 8000, като повече от
Коментари Харесай

Проект „Родова памет 2020“ предлага дигитализация на църковния архив

В България православните храмове са над 8000, като повече от половината от тях са издигнати преди Освобождението. Още от освещаването си всеки храм е започвал да води списък на ражданията и венчавките на жителите на съответното обитаемо място, било то село или град. Това са скъпи източници, които съдържат информация за имената на родените или венчалите се, тяхната дата на рождение, имената на родителите им, както и вероизповеданието на всеки един българин в интервала от построяването на черквата до Освобождението, когато тази статистическа функционалност се поема от новосъздадената българска страна.

Тези документи не са просто някакъв мъртъв и изсъхнал указател, а жива историческа памет, която може да попълни белите петна в хиляди фамилни и родови хронологии. Освен това, те са и достоверни свидетелства записторическото съществуване на нашия народ в този интервал. Физическото ни отдалечаване от това време ни задължава още повече да подходим с отговорност към него. Тази памет би трябвало да бъде съхранена, тъй като противното би било равнозначно на насърчаване на историческа деменция, освен това с необратими последствия.

За голямо страдание, до момента тези църковни архиви освен не са проучени и обработени, само че и в огромната си част са съхранявани в меко казано несъответствуващи условия, най-вече нахвърляни в олтарната част на остарели селски черкви. Тези архивни документи последователно изчезват, като броят им понижава с всяка минала година - било заради недобросъвестното им изземване от разнообразни лица, било заради заличаването им от влагата и неправилното им предпазване.

Проблемът е, че ширещото се из цялата страна безхаберно отношение към това национално благосъстояние би могло да погуби регистри, които са запазили в доста от случаите скъпа информация от нашата национална памет от целия 19-ти век.



Ето за какво от сдружението " София помни " оферират да поемат самодейност към скоровременното търсене и снимане на всички тези скъпи документи, които са запазили достоверни обстоятелства от историята на актуалния българин.

Те молят Светия Синод на Българската православна черква, под чиято пълномощия се намират въпросните документи, да благослови това значимо за паметта на целия български народ дело и да допусне до тях експерти, които по професионален метод да обработят и снимат данните от всички тези книги.

Апелират и към Българското държавно управление, и в частност към Държавна организация „ Архиви ", да вземат тази родолюбива самодейност драговолно и да я подкрепят институционално, като наред с това обезпечат и нужното финансиране, след показване на съответен проект от страна на сдружението. " Вярваме, че средствата, които ще бъдат нужни за реализацията на плана, ще бъдат оскъдни по отношение на цената на историческото наследството, което ще съумеем да съхраним и оставим за бъдещите генерации ", пишат в зов от " София помни ".

След снимането и обработката на всички налични данни, те ще бъдат оповестени и налични за обществеността на особено основан за задачата уебсайт, а работните материали ще бъдат предадени за предпазване на ДА " Архиви ", дават обещание от сдружението.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР