В България практиката да водиш домашния си любимец на работа

...
В България практиката да водиш домашния си любимец на работа
Коментари Харесай

Полезните ефекти от присъствието на куче или котка в офиса

В България практиката да водиш домашния си любим на работа към момента не е необятно публикувана, само че на Запад, изключително в огромни компании като Гугъл, тя не е нищо ново. Изследвания са потвърдили, че наличието на животно въздейства много позитивно на работната среда.

Проучване на Университета във Вирджиния да вземем за пример е открило, че куче в офиса може доста да понижи напрежението у чиновниците. " Когато галим куче или си играем с него, равнищата на кортизол в организма ни понижават, а тези на хормона окситоцин се покачват. Това ни прави по-релаксирани и щастливи ", изяснява изследователката Мари Ендърс.

Според психолози резултатът се дължи и на това, че кучето и котката могат по своя воля да дойдат да поддържат връзка с нас (за разлика от рибки в аквариум например) и когато това стане, като че ли е увещание, че имаме потребност от 5-минутна отмора.



Фактът, че хората са по-спокойни, ги прави и по-продуктивни. След къса игра с животинче, те се усещат заредени и провеждат по-добре дилемите си.

Друг плюс е, че животното може да сплоти екипа. Общите игри с него в обедната отмора работят сходно на тиймбилдинг. Освен това са прийом за " разтопяване на леда " с нови сътрудници или пък могат да оказват помощ на такива, които не споделят постоянно между тях, да се опознаят.

Има ли значение какъв е любимецът в офиса? Според психолога Лоте Спикерман кучето и котката имат съвсем идентичен психически резултат. Хамстер, който единствено си стои в аквариума, не би имал подобен, въпреки че също е вид за хора, които не си падат по разходките. А рибките също работят успокояващо. " Да гледаш плуващи рибки е като да гледаш комфортен огън в камината - отпуска те. Миризми също могат да се употребяват за задачата, да вземем за пример цитрусови ", добавя Спикерман.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР