В България практиката да водиш домашния си любимец на работа

В България практиката да водиш домашния си любимец на работа ...

Полезните ефекти от присъствието на куче или котка в офиса.В България практиката да водиш домашния си любимец на работа все още не е широко разпространена, но на Запад, особено в големи компании като Google, тя не е нищо ново. Изследвания са доказали, че присъствието на животно влияе доста положително на работната среда.

Проучване на Университета във Вирджиния например е установило, че куче в офиса може значително да намали стреса у служителите. "Когато галим куче или си играем с него, нивата на кортизол в организма ни намаляват, а тези на хормона окситоцин се повишават. Това ни прави по-релаксирани и щастливи", обяснява изследователката Мари Ендърс.

Според психолози ефектът се дължи и на това, че кучето и котката могат по своя воля да дойдат да общуват с нас (за разлика от рибки в аквариум например) и когато това стане, сякаш е напомняне, че имаме нужда от 5-минутна почивка.Фактът, че хората са по-спокойни, ги прави и по-продуктивни. След кратка игра с животинче, те се чувстват заредени и организират по-добре задачите си.

Друг плюс е, че животното може да сплоти екипа. Общите игри с него в обедната почивка действат подобно на тиймбилдинг. Освен това са способ за "разтопяване на леда" с нови колеги или пък могат да помогнат на такива, които не комуникират често помежду си, да се опознаят.

Има ли значение какъв е любимецът в офиса? Според психолога Лоте Спикерман кучето и котката имат почти еднакъв психологически ефект. Хамстер, който само си стои в аквариума, не би имал такъв, макар че също е вариант за хора, които не си падат по разходките. А рибките също действат успокояващо. "Да гледаш плуващи рибки е като да гледаш уютен огън в камината - отпуска те. Миризми също могат да се ползват за целта, например цитрусови", допълва Спикерман.

Редактор: Деница Райкова

Източник: expert.bg