В България пощенските услуги са сравнително конкурентен бизнес. Частните куриерски

...
В България пощенските услуги са сравнително конкурентен бизнес. Частните куриерски
Коментари Харесай

Г-н Московски, продайте Български пощи, макар да е твърде късно

В България пощенските услуги са относително конкурентен бизнес. Частните куриерски компании всяка година изяждат и дребния оставащ пазарен дял на " Български пощи ". В услуги, които са обичайни за държавната компания, тя на практика към този момент не съществува. Такива да вземем за пример са паричните преводи. Има обаче сфери, където " Български пощи " са труднозаобиколими. Например множеството колета от чужбина се доставят от тях.

И тук идва казусът. " Български пощи " е допотопна конструкция, в която всичко е постепенно, мудно, некачествено и пропито в ненужни разноски и липса на каквато и да e успеваемост. Персоналът там, в случай че не напусне самичък, е доживот и отношението към клиента е нулево. Във съвсем всеки офис на компанията ще ви посрещнат с думите " тук не е информация " и всевъзможни сходни изрази. Документацията вместо да се води електронно е в тетрадки, което забавя работата, обслужването и е въплъщение на пропитата с неефективност система.

Според изявление на Ивайло Московски от 2015 година, приватизацията на сдружението не е на дневен ред, тъй като то изпълнявало обществени функционалности. За това и се нуждаело от държавна дотация.

Ще се опитам да преведа думите на господин Московски от 2015 година на по-прост език: Държавата няма желание да продава губещо сдружение, за чието битие плащаме ние с нашите налози, тъй като извършва обществени функционалности.

Интересно е кои са тези обществени функционалности?

Мога да изброя няколко, които видях с очите си за по-малко от три дни:
Колетна пратка съумява да доближи от Германия до София за един ден. След това за близо седмица не може да доближи до пощенския клон. В пощенския клон чиновниците нямат визия къде се намира пратката, тъй като " тук не е информация ". При позвъняване до пощенския клон два дни по-късно, следва отговор: " Информация по телефон не даваме, елате на място ". За какво да ида на място, господин Московски? За да ми кажат, че нямат информация. Всъщност позвъняванията бяха няколко, тъй като да вземем за пример националния телефон на " Български пощи " въобще не дава отговор, а посочения телефон на пощенския клон, било някакво друго гише. Да съм се обадел на различен номер. На него подвига ядосана леличка, която си " предавала пощата " и да съм се обадел на трети номер.
Социалната функционалност на " Български пощи " не се състои в услугите, които компанията прави, тъй като те са с нулева стойност. Социалната функционалност се състои в десетки хиляди чиновници, които са неефективни до степен, която мъчно може да бъде измерена. На които ние плащаме заплатите посредством налозите ни. За жал виновността не е единствено в тях, въпреки да е прекомерно наивно да ги оневиняваме напълно.

Вината е в невъзможността на страната да ръководи сходен бизнес в глобализиращата се, автоматизираща се и от ден на ден зависеща от технологиите стопанска система. Защото държавното ръководство работи с тетрадки. И в случай че си мислите, че става дума за някакъв изолиран случай или случай - направете социологическо изследване, ще коства доста по-малко от държавната дотация за " Български пощи " всяка година.

Някога " Български пощи " са били компания от стратегическо значение за националната сигурност, само че в този си тип те по-скоро са опасност. Затова господин Московски, продайте " Български пощи ", освен това бързо, въпреки да е към този момент късно.

А едно положително начало би било да назначите инспекция за работата на компанията с клиентите й, като в частност можете да започнете с " общителните " чиновници от " клон 13 ", който е прочут още като " клонът на Цариградско ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР