В България песимистите за близкото бъдеще са повече от оптимистите,

...
В България песимистите за близкото бъдеще са повече от оптимистите,
Коментари Харесай

В България песимистите за близкото бъдеще са повече от оптимистите

В България песимистите за близкото бъдеще са повече от оптимистите, а най-вече са тези, които не чакат никаква смяна. Данните са систематизирани от "Галъп интернешънъл " във връзка 30 години от началото на измененията у нас. По света съотношението е противоположното - повече хора имат положителни упования за близкото бъдеще.

В годините на новия век оптимистите у нас са сред 15 и 25%. Неутралните са повече от песимистите. Но в годините на международната рецесия към 2008 година доминират песимистите - съвсем 40%. След рецесията делът им спада двойно - до 20%. Но не за дълго. Днес те са към 30%, предава Българска национална телевизия.

След рецесията отчетливо се усилват хората, които не чакат нито положителна, нито негативна смяна. През 2015 и 2016 година са надминали 40 на 100. Сега са към 30%.

Равносметката демонстрира, че сега у нас неутралните и песимистите са приблизително по към 30%, а оптимистите - над 20%. Останалите се двоумят.

По света картината е друга - с по-топли цветове. Обикновено доминират обнадеждените, че ги чака по-светло бъдеще.

По време на рецесията обаче оптимистите понижават до 30%. Това е и единственият случай в новия век, когато скептицизмът надвива над оптимизма. След това положително мислещите даже надминават 50%. Но към днешна дата са не повече от 40 на 100. Все отново, песимистите са двойно по-малко - приблизително 20 на 100.

Често, страните първенци по оптимизъм са от по-бедните елементи на света. В Западните страни живеят повече песимисти. Обяснението - при тях се демонстрира страхът да изгубиш това, което имаш.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР