В България отново има масиран внос на сухо мляко. По

...
В България отново има масиран внос на сухо мляко. По
Коментари Харесай

Масиран внос на сухо мляко срина цените у нас

В България още веднъж има масиран импорт на изсъхнало мляко. По данни на Агенция „ Митници “ за първите 4 месеца у нас са влезнали над 2,3 тона. През 2018 година е регистриран импорт на към 21 хиляди тона изсъхнало мляко и 6 хиляди тона кондензат.

Суровината е главно от Полша, Румъния, Гърция, Кипър и Англия. Еврокомисарят по земеделие и развиване на селските региони Фил Хоган заяви при започване на тази година, че Евросъюзът е продал 99% от интервенционните ресурси от изсъхнало обезмаслено мляко при закрепена минимална цена от 110 евро/100 кг. В интервала 2015-2017 година Европейска комисия изкупи в интервенционен режим 380 хиляди т изсъхнало обезмаслено мляко. Към днешна дата са останали единствено 4 хиляди т.

По данни на Института за земеделска стопанска система през последните години сухото мляко от ден на ден се употребява за потребностите на млекопреработвателната ни промишленост. То се влага главно в производството на сладолед, шоколад и други сладкарски произведения, само че взе участие и в състава на киселото мляко, сиренето и кашкавала, както и на млечните питиета. Предпочита се поради по-ниската му цена от тази на суровото краве, овче и биволско мляко. Това от своя страна е удар върху производителите на сурово мляко, което води до ниски изкупни цени и до банкрут главно на дребни и междинни ферми. В момента междинната цена на суровото краве е към 0,60 лв/кг. Тя не може да покрие и половината от себестойността на неговото произвеждане.

Големите доставки на изсъхнало мляко се изясняват и със сериозния спад в млечното отглеждане на животни през 20-те години преход. За този интервал броят на едрия рогат добитък е намалял над 2 пъти, а спадът при овцете е 5 пъти спрямо 90-те години. Влошена е и индустриалната конструкция на млечното отглеждане на животни - междинният брой на животните в стопанствата е невисок, а броят на говедата в модерните ферми І и ІІ категория е към 45%.

Търговията с кондензирани сухи млека е посочена за главен зложелател на млекопроизводителите освен в България, само че и в цяла Европа. Справка в Евростат демонстрира, че близо 72% от европейските фермери считат, че рецесията в пазара на краве мляко през последните години е поради сухите млека. Всичко това има законова подплънка, което непрестанно ни извива ръцете, безапелационен и Милко Илиев, притежател на кравеферма в Съединение. Той прецизира, че щом е позволено артикули със изсъхнало мляко да носят наименованието „ млечни артикули ", смъртната присъда на фермера е произнесена. Според утвърждения БДС за млечни артикули в киселото мляко е позволено да се влага до 20% изсъхнало мляко, в сиренето от краве мляко - до 30%, а в кашкавала от краве мляко - до 25%. Това обаче на никое място не е маркирано на опаковките.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР