В България от години се отчита глад за кадри в

...
В България от години се отчита глад за кадри в
Коментари Харесай

Критичен глад за медицински сестри у нас

В България от години се регистрира апетит за фрагменти в медицината. Най-критична е обстановката при медицинските сестри, които за последните 20 година са се стопили с 15 хиляди През 1999 година те са били 45 252, а през 2018 година са 30 585 души. В битката за фрагменти към този момент се включва болница за женско здраве, която учи деца по какъв начин се слага инжекция и по какъв начин се прави хирургичен тегел, споделя Нова тв.

Фондация „ Майки за донорство “ се е заела с тази просветителна идея, с което да притегли младите към специалностите в медицината. Вече 200 възпитаници са се записали да посетят уроците по здравни грижи, а точно медицински сестри, анестезиолози, хирурзи и акушерки срещат децата с специалностите си.

Според здравното министерство броят на приключилите медицина се е нараснал. За последните 2 година сред 800 и 850 души са дипломираните медици. Това би било задоволително да се покрият потребностите на системата, в случай че младите лекари не напускаха страната. Неравномерно е разпределението, споделят от Лекарския съюз у нас.

Между 2014 и 2017 година броят на лекарите до 30-годишна възраст се е нараснал близо 3 пъти, само че по-голямата част от тях се е концентрирала в огромните градове, по този начин дребните обитаеми места остават без здравни грижи.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР