В България около 80% от автосервизите са в „сивия” сектор,

...
В България около 80% от автосервизите са в „сивия” сектор,
Коментари Харесай

80% от автосервизите са в „сивия” сектор, предлагат услуги със съмнително качество

В България към 80% от автосервизите са в „ сивия” бранш, оферират услуги със подозрително качество и заплашват човешки живот. Поради неправилни и некачествени поправки и поддръжка, осъществени от нискоквалифициран личен състав и с аварийни елементи със подозрително качество, се покачва броят на пътните произшествия, породени от неизправни коли. Това съобщи във Варна Емил Германов от Съюза на автосервизите в България, съобщи Дарик радио.

„ Автопаркът у нас е доста остарял, обслужва се безобразно и злополуките стават заради механически причини”, разяснява Германов.

Статистиката на сектора сочи, че годишно у нас 99 души на един милион население умират на пътя заради механически аргументи. За съпоставяне цифрата за Европа е 50 починали на милион население.

Около 6900 са записаните сервизи у нас, до момента в който незаконните са 3-4 пъти повече, уточни още Емил Германов, който е част от управлението и на Националната камара на автосервизите в България.

Според данните на браншовата организация, 90 на 100 е недекларираният труд в автосервизите. Един механик в сивия бранш заработва сред 4000 и 5000 лв. месечно, като не се заплащат осигуровки и налози. Когато е „ на светло”, един автомонтьор получава сред 2500 и 3000 лв. заплата, регистрира Емил Германов.

Няма никакви условия за работещите в сервизите и регистрацията на обектите, липсват и гаранция и отговорност. А натискът на сивата стопанска система в сектора кара легалните сервизи да смъкват цени, което води до сериозен компромис с качеството и гаранцията, означи още експертът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР