В България няма законово регламентирани правила как трябва да се

...
В България няма законово регламентирани правила как трябва да се
Коментари Харесай

Дърветата в градовете се "обвезглавяват" за по-бързо

В България няма законово регламентирани правила по какъв начин би трябвало да се режат дървета в градска среда и надлежно липсват наказания, в случай че резитбата е увредила или унищожила обещано растение. Това се удостоверява от отговор на Столична община на питане на " Дневник " по тематиката.

" В съществуващата нормативна уредба не са указани способи за осъществяване на резитби на дървета в градска среда, " показват в от пресцентъра на община София.

В същото време всеобща процедура е наетите от общината компании за поддръжка на дърветата в градовете да отстраняват напълно короната на възрастните растения и да оставят единствено стъбълце. Такъв беше казусът с ясените на улица " Любен Каравелов ", както и дърветата около Перловската река на бул. " Сливница ".

Да " обезглавиш " дърво

Това изцяло ампутиране на короните е пагубно за растенията и ги убива, въпреки и от време на време да става по-бавно (в рамките на десетина години). Това изясни специалистът по поддръжка на дървета в градска среда Димитър Захариев, който има европейски документи по арборизъм (наука за дърветата в града) - " Дневник " ще разгласява и цялото изявление с арбориста. Захариев практикува специалността и в границите на столицата и работи със Столична община, когато става дума за " комплицирани дървета ", както и с разнообразни кметове по квартали и частни лица.

 През 2009 година на улица
© Юлия Лазарова

През 2009 година на улица " Любен Каравелов " бяха отрязани короните на всички дървета

Подобно " обезглавяване на дърветата " може да бъде направено единствено, когато те са доста млади, тогава съкращаването на живота им е нищожно, само че в случай че се направи в зрелост, е пагубно, написа американецът Алекс Шиго (Alex L. Shigo), на чиито писания се базира арборизмът.

Това удостоверява и Димитър Захариев, който е безапелационен, че няма типове, които да понасят сходно рязане. По думите му при изцяло унищожаване на короната иглолистните дървета непосредствено умират. При другите типове, в случай че дървото е мощно и крепко,то реагира на тежката намеса малко по-добре, само че това не значи, че не му вреди.

В Съединени американски щати и в редица европейски страни тази процедура се санкционира с административно наказване, а санкциите са доста високи. В Германия е наложително запазването на типа, в който дървото пораства крепко и умерено.

Махането на короната като подмладяване

От Столична община обаче са на друго мнение. По думите им унищожаване на короната се ползва " при типове, които могат да понесат подобен тип резитба ". То се прави за " оформяне, подмладяване и обезопасяване на дървета " в непосредствена непосредственост до фасади на здания, изясняват от общината.

Дори и по-късно дървото да се раззелени още веднъж и да има нови клони, в действителност по този начин то се пробва да компенсира смъртоносното пострадване, само че структурата връзка на " вторичната корона " със стъблото е доста по-крехка, дава отговор Захариев. Така дървото може ще живее още 10 години по-късно, само че на процедура то ще умира 10 години, което е несравнимо с естествената дълготрайност на живот на един дъб да вземем за пример - 200 години.

 З
© Юлия Лазарова

З

В тези случаи порасналата така наречен вторична корона няма качествата на първичната корона, клоните са по-крехки и по-лесно се чупят, което в града основава и по-голяма заплаха за жителите, изяснява специалистът.

" Буквално може да се съпостави с едно обезглавяване на пиле, което тича пет минути откакто към този момент е обезглавен, " споделя специалистът.

По-бързо и доходоносно

Лаконичното пояснение на тази необятна, само че нездравословна за дърветата процедура в българските градове е, че това е по-бързият и финансово преференциален метод компаниите, определени с социална поръчка от общините, да свършат работата, за която са наети.

 Дърветата в градовете се
© Юлия Лазарова

Докато за един арборист поддръжката на короната на малко дърво по един неинвазивен метод лишава най-малко 2-3 часа. Цялостно ампутиране на корона пък коства за една компания – към 30 минути. След което те минават на идващото дърво и това има дава по-голяма работливост и по-големи приходи.

Улесняващ за компаниите фактор е и това, че не са въведени нормативни правила, които да ги задължават да режат по щадящ и безопасен метод растенията, както и да не разрешават да режат изцяло короната.

Контролът по поддържането на дървесната растителност се реализира от специалисти от дирекция " Зелена система ", се споделя още в отговора, само че не излиза наяве на какво се базира законово този надзор.

Необходимите операции по поддържането на дървесна растителност се правят според направена експертна оценка от областен експерт и издадено позволение от дирекция " Зелена система ", изясняват от Столична община.

Правила за поддръжката на градски дървета

Според разпоредбите на арборизма короната на дървото би трябвало да се поддържа във формата, която оптимално дава отговор на биологично заложената форма на дървото.

Например иглолистните порастват с корона-конус не би трябвало да се орязват в кръгли форми.

Тази форма се поддържа по избрани правила – клони, които сочат във вътрешността към короната се премахват; сред самите клони вътре в короната би трябвало да има задоволително въздух, да не са на гъсто; при кастрене клоните би трябвало да се режат по специфичен метод, с цел да не остават чепчета, които да умират и да загниват, да стават храна за гъби и бактерии.

Асоциация на арбористите в България работи и за въвеждане на правила за поддръжка на градските дървета в страната.
 Рязане на дървета в столичния квартал
© Георги Кожухаров

Рязане на дървета в столичния квартал " Витоша " в частен имот
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР