В България няма централизирана статистика колко са жертвите на домашно

...
В България няма централизирана статистика колко са жертвите на домашно
Коментари Харесай

Институциите не знаят колко са жертвите и сигналите за домашно насилие

В България няма централизирана статистика какъв брой са жертвите на домашно принуждение . Само 50 места в спешните центрове са разкрити през последните 10 години.
По данни на отделите за протекция на детето единствено сигналите за деца в риск са над 1000 на година, стана ясно от репортаж на Българска национална телевизия . Днес е Международният ден за битка с насилието над дами.

 Два пъти повече деца протегнали ръка на живота си през 2017 година
Два пъти повече деца протегнали ръка на живота си през 2017 година

25 са убитите, а 11 - отвлечените деца в страната за този интервал

5 центъра с 50 места за цялата страна одобряват за краткотрайно настаняване пълнолетни лица , потърпевши от домашно принуждение. А това е първата крачка, която експертите дефинират като най-важната.

Екатерина Велева от Фондация П.У.Л.С . съобщи, че има случаи, при които майка бяга с децата си през нощта. Те са единствено по нощници или нещо, което са намерили на закачалката. " Без документи, без пари. Ако нямат поддръжка, няма къде да отидат ", съобщи Велева. Цели райони в страната са изцяло непокрити (със структури за поддръжка на жертви на домашно принуждение - б.р.), добави Велева.

 1016 сигнала за деца жертви на принуждение от началото на годината
1016 сигнала за деца жертви на принуждение от началото на годината

Недопустимо е децата да не престават да бъдат разпитвани пред огромен брой хора

Зам.-министърът на труда и обществената политика Росица Димитрова призна, че са нужни още спешни центрове . В същото време от четири години спешният център в Перник не съумява да получи финансиране за още 4 места.

Росица Димитрова се ангажира, че в Бюджет 2018 година ще намерят нужния финансов запас през компенсиране.

 Предлагат домашното принуждение да се санкционира със затвор
Предлагат домашното принуждение да се санкционира със затвор

Преследването също да се санкционира с отнемане от независимост...

Според Екатерина Велева институциите пускат по този начин около ушите си нуждата от финансиране на центрове за поддръжка. Често й споделят: " е в този момент, какъв брой постоянно са убити мъже и дами, какъв брой постоянно се случва това ". Тези сигнали са подадени, тъй като има действителна заплаха да се случи нещо ужасно, те са действителна опасност, безапелационна е Велева.

 Пловдивчанка съумя да осъди страната поради домашно принуждение
Пловдивчанка съумя да осъди страната поради домашно принуждение

Сезирала Комитета по правата на дамите към Организация на обединените нации

От думите на зам.-социалния министър стана ясно, че в МТСП нямат статистиката на Министерство на вътрешните работи за подадени сигнали за домашно насили. Министерство на вътрешните работи също не разполага с нея. Те получават информация за случаите на домашно принуждение от съда. Нямат централизирана статистика, макар че точно те най-често са търсени от жертвите .

Трудно е да се дефинира и до какъв брой полицията има уменията да реагира при случаи на домашно принуждение.

" Да се спасиш е първата крачка. Да намериш правораздаване се случва още по-трудно ", изясни Велева.

Тази вечер Националният замък на културата ще бъде осветлен в оранжев о. Така стартира Световната шестнадесетдневка (от 2 5 ноември - Международен ден за елиминиране на насилието над дамите, до 10 декември - Световния ден на човешките права ). В този интервал публични здания в целия свят ще бъдат осветени в оранжево.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР