В България няма различни“ деца! Ние трябва да се грижим

...
В България няма различни“ деца! Ние трябва да се грижим
Коментари Харесай

Зорница Русинова: В България няма „различни“ деца

В България няма „ разнообразни “ деца! Ние би трябвало да се грижим по идентичен метод за децата, без значение от това какво се случило в ориста им. Това съобщи заместник-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Русинова взе присъединяване в следващата самодейност от акцията „ Мисията допустима “, която цели деинституционализация на домовете за деца, лишени от родителска грижа и е част огромната промяна за затваряне на всички институции за деца в България. Домакин на днешното събитие бе Националния етнографски музей към Българска академия на науките, а на него десетки деца от разнообразни столични учебни заведения и новите обществени услуги вършиха красиви мартеници.

„ Мартениците са свързани с една от най-старите и значимите български обичаи. Символ са на новото начало, на пролетта, на живота, даже на любовта “, изясни заместник-министър Русинова.

По думите ѝ все още в страната към момента има към 600 деца, които към момента се намират в незатворени домове. „ Това е най-значимата и огромна обществена промяна, стартирала през 2010 година Над 7 хиляди деца откриха друг път в своето житейско развиване, с помощта на множеството услуги, които създадохме “, изясни Русинова.

Инициативата има за съществена цел да наложи напълно нова услуга – приемната грижа.

„ Не би трябвало да забравяме ужасните институции. Днес всички тези деца живеят в жилищни квартали, в дребни фамилни къщи. Ходят на учебно заведение. Тези от тях, които имат потребност от спомагателна поддръжка, като рехабилитация да вземем за пример, я получават. Техният витален път би бил в действителност сполучлив, в случай че имат поддръжката на цялото общество “, счита зам.-министърът.

София е градът с най-бързо разрастващите се обществени услуги, като за последните 10 годините новите са 52 на брой. През тази идната година се плануват нови 11 услуги, като 4 от тях са ориентирани към поддръжка на децата, които имат потребност от непрекъсната здравна помощ и грижа. „ Всяка една от тях е на обща стойност към 500 хиляди лева Предстои разкриване на 4 нови дневни центрове за деца с увреждания, значима тематика, която основава предпоставки за социализация и работа с децата “, описа още зам.-министър Русинова.

Инициативата продължава с голям брой събития на територията на повече от 20 града в цялата страна. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР