В България не се ползват много антибиотици като количество, но

...
В България не се ползват много антибиотици като количество, но
Коментари Харесай

Българите пият два пъти повече евтини антибиотици от европейците

В България не се употребяват доста антибиотици като количество, само че в страната ни се употребяват погрешно евтини широкоспектърни антибиотици. Два пъти повече широкоспектърни антибиотици от междинното количество в Европейския съюз се употребяват в нашите лечебни заведения.

За това призна шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) проф. доктор Тодор Кантарджиев на конференция по случай Световната седмица, отдадена на виновното използване на антибиотиците 18 - 22 ноември 2019 година и Европейският ден на антибиотиците - 18 ноември.

По думите на проф. Кантарджиев загубите от лекарствена устойчивост към антибиотичните средства, измежду които медицински, обществени, смъртност, заболяване, трудозагуби, пари за лекуване и загубите единствено за антибиотичната устойчивост са по-големи от загубите за трите най-важни болести - туберкулозата, спинът и грипът.

Здравните служащи имат пропуски в знанията за устойчивостта към антибиотици

Лекарят уточни, че трудозагубите, гибелта и парите, които се дават от обществото, здравното обезпечаване и страната за спин, туберкулоза и грип са сравними със загубите от антибиотичната устойчивост.

Проф. Кантарджиев посъветва хората да употребяват антибиотици единствено против микроба, групата микроби, които предизвикват дадената зараза или са най-вероятните причинители на дадената зараза.

Той регистрира, че през есента се употребяват най-вече антибиотици. "Държавата, която има по-голяма консумация на антибиотици по време на месец ноември съпоставена с месец юни се споделя, че е страна, която погрешно използва антибиотиците в извънболничната медицина ", акцентира медикът.

Доктор разкри плюсовете и минусите на антибиотиците

Той установи, че антибиотиците са най-хубавите медикаменти, само че неправилната им приложимост води до деформиране и повишение на устойчивостта.

Проф. Кантарджиев посочи, че в страната ни българите нито толкоз се самолекуват с антибиотици, нито свръх използват антибиотици. По време на конференция беше показана и нова онлайн стратегия за електронно образование, обвързвана с вярното и рационално използване на антибиотиците. Обучението е ориентирано към експерти от разнообразни области на медицината.

Програмата е напълно отдалечена и съдържа обща информация за курса, входящ тест, който не изисква оценка, само че би трябвало да бъде даден отговор на всеки един от въпросите. Програмата е от 3 модула и съдържа 18 тематики. Ако курсът бъде приключен сполучливо се издава документ във формат "pdf ".

Според шефа на НЦЗПБ лекарите и бъдещите медици имат какво да научат. Именно поради това се прави един метод на образование на лекарите, които да могат в свободното си време да научат нещо за антибиотиците.

Проф. Тодор Кантарджиев посочи, че лекарите, фармацевтите и медиците, които изписват предписания за антибиотиците би трябвало да се научат по какъв начин и по какъв метод работят антибиотиците.

Лекарите би трябвало да бъдат осведомени с антибиотиците, които всекидневно се изписват, които се дават в болничните заведения и тези, които се използват най-масово отвън лечебните заведения. В рамките на образованието антибиотиците ще бъдат доста типове и ще бъде разяснено по какъв начин се изписват и при какви заболели хора се дават, изясни проф. Кантарджиев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР